O zeleň v okolí pevnosti v Mostech u Jablunkova ‚pečuje‘ stádo koz a ovcí

2. červen 2014

Bývala to mohutná hraniční pevnost, která strážila obchodní stezku. Historie takzvaných Šancí v Mostech u Jablunkova je dnes ale v rozvalinách a památka zarůstá trávou. Sekání je složité, ovšem obci s tím pomáhají výkonné sekačky. Ovce a kozy.

Mají netradiční pastvinu s originální historickou kulisou. Stádo třiatřiceti ovcí a koz se v Mostech u Jablunkova pase na valech a hradbách staletí staré hraniční pevnosti, která kdysi střežila jantarovou a měděnou obchodní stezku.

Památka dnes zarůstá bujnou trávou, a tak se zrodil nápad. Obec angažovala zvířata místního farmáře Jakuba Onderka a letos poprvé netradiční živé sekačky vyzkoušela. A jak jsme na Šancích zjistili, ovce a kozy se mají co ohánět.

„Volám na ně – Beruš, Beruš, pojď! Ony na to slyší a když mám ještě něco dobrého, tak ony prostě jdou. A Beruš jsou všechny bez rozdílu,“ říká farmář.

Jablunkovské šance v Mostech u Jablunkova vznikly kdysi jako hraniční pevnost, která chránila průsmyk a známou měděnou stezku. „Jsme na vnějším valu a tady byl příkop. Jedna brána je uherská a jedna brána je česká, moravská,“ ukazuje místostarostka Marie Macurová cestou k napajedlu.

Přírodní zdroj vody tady není, takže vodu pro ovce a kozy sem musejí přivážet.

Výkonné sekačky...

Hraniční pevnost Jablunkovské šance v Mostech u Jablunkova se letos dočká částečné renovace. Obec chce lépe zpřístupnit zbytky valů a hradeb. Plánuje zbudovat přístupové chodníky a cestu, aby se do chráněného areálu při údržbě lépe dostala technika.

„Jsme rádi, že se toho Kuba tady chytil, protože tři roky po sobě jsme to kosili. A vzhledem k tomu, že ten prostor je pětihektarový, tak to byly nemalé prostředky,“ dodává místostarostka.

Na návštěvu mezi netradiční sekačky na Šancích se můžete vydat prostřednictvím poslechu přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.