Obce v Beskydech bojují se suchem. Přírodní zdroje pitné vody přestávají stačit

1. červen 2023 20:08

Přírodní zdroje pitné vody v Beskydech přestávají stačit. Název obce Řeka je vodou nasáklý. Přesto kvůli stále častějšímu suchu tam musí navýšit kapacitu vodojemů. Podobně je na tom Lhotka pod Ondřejníkem. Vlivem kůrovcové kalamity bývají tamní zásobníky často poloprázdné a vodu dovážejí cisterny. Užitkové vody ve studních mají zatím dost.

„Za celé roky – já mám pětasedmdesát – nepochyběla voda,“ říká mi starousedlík pan Čerňák. Voda ve studnách je ale tvrdá a nehodí se k pití ani na vaření. Vodu k pití berou ve Lhotce z pramenů na hoře Ondřejníku.

Přišla ale kůrovcová kalamita a většinu lesů museli lesníci vykácet. A šlo to okamžitě poznat. Doslova vyholené svahy nestačily vodu zadržovat. V horkých létech vodohospodáři proto museli vodojemy opakovaně doplňovat. „Je to tak šest, sedm let, co začaly vodu dovážet cisterny,“ vzpomíná starosta Zdeněk Kubala (nez.).

Čtěte také

Nově Lhotce pomůže napojení na ostravský oblastní vodovod. Pokud hladina ve vodojemech klesne pod určitou mez, automaticky ji dorovná voda ze sítě.

V obci Řeka asi 30 kilometrů na východ od Lhotky si musí vystačit s vodou z lesů. „Vzhledem k tomu, že bychom museli vodovodní řad táhnout až někde ze Stříteže. Je to nějakých šest kilometrů jenom do Řeky,“ vysvětluje starosta Tomáš Tomeczek z místního nezávislého sdružení, proč v Řece raději investují do modernizace současných zařízení.

Voda zatím většinou stačí. Navýšit celkovou kapacitu má i 30metrový vrt. „Je tam vysoký obsah železa, tak jsme nebyli v současné době schopni dodávat do řadu. Čekáme právě na tu modernizaci,“ dodává starosta Tomeczek.

O pár desítek metrů níže nad říčkou Ropičankou ze skály trčí potrubí, kterým poteče voda do nedalekého zásobníku. „Abychom nemuseli brát vodu pro čištění a oplach z kopců,“ vysvětluje dále Tomeczek s tím, že v krajním případě půjde voda použít i jako pitná. „Technologie bude schopná tu vodu, která tady teče, upravit do takové podoby, aby byla použitelná,“ dodává Tomáš Tomeczek.

Nové zdroje pitné vody hledají i v Bocanovicích na Jablunkovsku. Už v květnu tam zakázali zalévat zahrady a napouštět bazény.

Spustit audio

Související