Obcím se vracejí peníze z kotlíkových půjček, financují jimi např. zateplení budov

25. leden 2023 08:20

Obce v Moravskoslezském kraji začaly využívat peníze z takzvaných kotlíkových půjček. Ty postupně splácí žadatelé o výměnu domácího vytápění. Tyto půjčky byly ve vybraných regionech součástí kotlíkových dotací ve 3. vlně a přispěl na ně stát. Obce už ale nic vracet nemusí a díky tomu můžou třeba zateplovat školy. Anebo sázet nové stromy.

Jsme v Bolaticích na Opavsku u nově vznikajícího arboreta se starostou Herbertem Paverou (TOP 09). „Je tady vysazeno téměř 130 stromů, zhruba 180 keřů a přes 300 bylin,“ říká starosta.

Více než 1,5 miliónu korun do arboreta obec vložila právě ze splácených kotlíkových půjček. Ty doplňovaly kvůli kotlíkové dotace ve třech uhelných krajích v roce 2019 a jedním z nich je právě Moravskoslezský. V Bolaticích se zapojilo 25 žadatelů.

„Dostali jsme finanční prostředky na to, abychom jim mohli dát bezúročné půjčky na rychlé pořízení ekologických kotlů. A když to potom občané vraceli, peníze mohly zůstat v rozpočtech obcí a měst,“ dodává Pavera.

Díky kotlíkovým půjčkám je v Bolaticích opravená také hasičská zbrojnice.

O splátkách z půjček, tak jak přichází na účet města, už rozhodla také radnice v Karviné. „Je to projekt zateplení domu U Lesa, tam to bude částka 1,1 milionu korun, a také na zateplení a rekonstrukci polikliniky – tam to budou 2 miliony korun,“ potvrdil mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

A sousední Petrovice u Karviné už vrácené půjčky utratily. Podařilo se tak opravit a zmodernizovat školy. „Zateplovali jsme dva školské objekty a třetím projektem, který byl tímto způsobem podpořen, byl projekt na instalaci fotovoltaiky a regulaci otopné soustavy taktéž v objektu naší základní školy,“ dodává starosta Marian Lebiedzik (nezávislý).

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že v Moravskoslezském kraji se do kotlíkových půjček zapojilo více než 180 obcí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio