Obec Pstruží na Frýdecko-Místecku má vrátit část evropské dotace

22. březen 2013

Obec Pstruží na Frýdecko-Místecku má problém. Bude muset vrátit část osmimilionové dotace, kterou získala z evropských fondů. Podle auditorů ministerstva financí totiž obec pochybila při výběru firmy, která tam před dvěma lety postavila společenské centrum. Obec s tím ale nesouhlasí.

Starosta malé obce Pstruží Milan Vaněk zažil doslova šok, když se dozvěděl, že na pečlivě připravované zakázce něco není v pořádku.

„My jsme měli technické podmínky, které byly tři: cena, termín a akce podobného typu. A v závorce bylo občanská vybavenost. Spor je v pojmu občanská vybavenost, co to je. Jestliže nějaká firma staví za 30 milionů obytný komplex se silnicemi, chodníky, já si myslím, že to má prvky občanské vybavenosti,“ tvrdí.

Jenže názor auditorů byl rozdílný. A kvůli tomu teď obci hrozí, že dva miliony bude muset vrátit.

Celkem auditoři upozornili na chyby u čtrnácti projektů v Moravskoslezském kraji v celkovém objemu asi 50 milionů korun.

Podle premiéra by náklady za chyby v dotačních programech měly nést kraje. To ovšem hejtmani odmítají, protože prý nenesou hlavní odpovědnost za vyřizování projektů.

„V této oblasti je bohužel legislativa nejasná. Na jedné straně regionální rady, které spravují evropské peníze v regionech, jsou zřízené zákonem, takže z tohoto pohledu by měl mít zodpovědnost stát,“ říká David Sventek, ředitel moravskoslezského Úřadu regionální rady, a dodává:

„Na druhou stranu regionální rady jsou vedené výbory regionálních rad, v nichž zasedají zastupitelé, kteří jsou voleni do jednotlivých zastupitelstev krajů. Takže v České republice existují dva právní názory a v tom se asociace krajů a vláda České republiky neshodnou.“

autoři: vlk , iha , kko
Spustit audio