Odboráři ostravského ArcelorMittalu jsou po schůzce s možným novým majitelem rozladěni

8. listopad 2018 06:20

Schůzka odborářů s majitelem britské společnosti Liberty House, která má koupit huť v Ostravě, neskončila smírem. Odboráři z jednání odešli předčasně. Vadí jim, že nedostali odpovědi na otázky o budoucnosti huti a žádné garance rozvoje. Informovat o tom chtějí Evropskou komisi. Ta by měla o transakci rozhodnout v řádu týdnů.

„Rozčílilo nás právě to, že nám zase jenom slibovali, aniž by přinesli jediný papír, ze kterého bychom mohli vyčíst, co tedy skutečně s námi zamýšlejí,“ říká předsedkyně jedné z odborových organizací v huti Ivana Jančíková.

Odboráři firmě vyčítají například výši investic, podle nich nezaručuje rozvoj podniku. „Pro nás jsou stěžejní investice do modernizace. Pokud toto neuvidíme, tak samozřejmě budeme podnikat takové kroky, abychom ostravskou huť zachránili a udrželi,“ upřesnil další ze zástupců odborů Pavel Fichna.

Společnost Liberty House slíbila v následujících pěti letech v ostravské huti investovat 150 milionů eur. „Sto padesát milionů eur je minimum pro udržení provozu, na plánu dalších investic ještě pracujeme,“ vysvětluje Sanjeev Gupta, majitel firmy Liberty House.

Podrobný plán chtějí mít hotový až po převzetí firmy a její hloubkové analýze. „Potrvá 100 dnů, otevřeme každý šuplík, prověříme všechny možnosti a až na základě toho stanovíme podrobný strategický plán,“ dodává Gupta.

Jenže znepokojení odborů už trvá delší dobu a včerejší schůzka jejich obavy nerozptýlila. Řekli, že za takových okolností nedoporučí Liberty House jako kupce Evropské komisi. „Jsme poučeni z minulosti a opravdu jsme se rozhodli, že nedopustíme, aby si tady podnikatel udělal byznys na pár let, potom odtud odešel a huť nechal, tak jak je,“ říká Petr Zegzulka, odborový předák rourovny.

Sanjeev Gupta odboráře pozval aby, si promluvili s odboráři v podnicích ze skupiny. „V našich provozech, které máme ve Spojených státech, v Austrálii, ve Velké Británii, se nikdy nestalo, že bychom snižovali kapacitu výroby nebo počet zaměstnanců. Všude rostou investice,“ ujistil Gupta, který takovou budoucnost slibuje i ostravské huti.

autor: iha
Spustit audio

Související