Odpolední interview: Stoletý Alois Blokša aneb setkání s neobyčejnou osobností

Dodnes čte odborné lékařské časopisy a v rámci možností se věnuje i pohybu. Tak v kruhu své rodiny oslavil před pár dny své sté narozeniny Alois Blokša, za kterým jsme se vypravili v Odpoledním interview.

Setkání s neobyčejnou osobností. Právě takový bylo natáčení rozhovoru s Aloisem Blokšou. Lékař a někdejší dlouholetý primář interního oddělení bohumínské nemocnice oslavil v minulých dnech 100. narozeniny. Pochopitelně nás zajímalo, jak se cítí a vzpomíná na svůj život.

„Když jsem byl mladý, vůbec mě nenapadlo, že bych se mohl dožít stovky. Pak se člověk zamyslí a zjistí, že je starý,“ usmívá se jubilant.

Lékařskou ordinací doktora Aloise Blokši prošel úctyhodný počet pacientů. Aby také ne, když pracoval až do svých pětaosmdesáti, z toho přes třicet let jako primář interního oddělení bohumínské nemocnice.

Rodák ze Štramberka, který bydlí v Bohumíně, ale letní čas tráví pro změnu u dcery na Opavsku, za dlouhověkost vděčí genům, ale také činorodosti a sportu. „Věnoval jsem se všemu, co šlo. Dělal jsem gymnastiku, běhal jsem. Jako mladý jsem taky chodil na kurty sbírat míčky a tak jsem začal hrát tenis,“ vzpomíná.

Před pár dny mu k rovné stovce gratulovala celá jeho rodina, která čítá mimo jiné dvě děti, tři vnuky, šest pravnuků a jednu prapravnučku.

autor: čan
Spustit audio