Odry a jejich blízké okolí lemuje Stříbrný chodník

5. říjen 2016

Jde o naučnou stezku, díky které můžete být zanedlouho a ještě k tomu příjemným a zábavným způsobem o něco chytřejší jak v oboru geologie a historie, tak botaniky a ekologie. Stříbrný chodník nasměruje vaše kroky do části Oderských vrchů, k rybníkům, mokřadům, rozhledně na Pohoři i k dolům, kde se už ve 13. století těžila stříbrná ruda.

Stezka měla původně 13 zastavení, později přibyly další tři. „Stezka začíná v Odrách u výletiště U Spurného, jak se říká. Pokračuje západním úbočím pohořského kopce a vystupuje na nejvyšší vrchol Pohoře. Lesem se dostaneme k dolu a potom kolem potoka k řece Odře a rybníků zpátky do města,“ popisuje Květoslav Wiltsch z Českého svazu ochránců přírody v Odrách.

Stezka je velmi rozmanitá, co se týče přírodních, historických, architektonických zajímavostí. V Pohoři najdete zastavení týkající se hornické historie obce, další zastavení si všímá kostela a další zase lidové kultury či zemědělských statků.

Na Pohoři pak najdeme rozhlednu. Je 17 metrů vysoká, jsou na ní čtyři vyhlídkové plošiny, a pokud zdoláte 64 schodů, čeká vás daleký výhled směrem na Jeseníky a potom směrem na Beskydy.

„Ale proč je v takovém tvaru. Má symbolizovat původní strážní činnost už od dob knížete Břetislava, kdy se stavěly tyto strážní věže na ochranu hranic Moravy a Slezska. A Odry vlastně převzaly tento symbol do znaku,“ vysvětluje Wiltsch.

autor: čan
Spustit audio