Opava má unikátní evakuační centrum. Zřejmě jediné svého druhu v republice už několikrát pomohlo

29. únor 2020 05:50

Spousty postelí, matrací, stanů, spacích pytlů, ale i dalších věcí potřebných k nouzovému přežití. Tak to vypadá v opavském evakuačním centru. Je to unikátní místo, které jinde v republice zřejmě nenajdete. Okamžitě tam mohou najít střechu nad hlavou desítky až stovky lidí. Už několikrát se to i vyzkoušelo.

Budou to čtyři roky od největší evakuace v Opavě v poslední době. Až tisíc lidí ze sídliště Kateřinky muselo pryč z domu. Bagrista objevil nevybuchlou leteckou pumu. A ti, kteří neměli kam jít, skončili v evakuačním centru.

Sklad je tady pořád plný toho nejnutnějšího. „Aby bylo zajištěno nouzové přežití. Jsou tady vysoušeče, várnice, jsou tady i stany, kdybychom všechna místa zaplnili. Je tady dalších 230 souprav vojenských postelí, které se dají rozvézt,“ potvrdil Roman Otipka z opavského magistrátu.

Budova evakuačního centra v Opavě

„Evakuační centrum se stále zdokonaluje. Teď jsme tady vybudovali vstup, dodělali jsme kuchyň, kde se dá umýt nádobí a připravit strava – je tam lednice, mikrovlnka, sporák a podobně,“ dodává Otipka.

Takto velké plně připravené místo k nouzovému bydlení podle Otipky nikde jinde v republice není. Centrum město využilo celkem 4krát, i při povodních, při požáru nebo úniku nebezpečných látek do ovzduší. Teoreticky a v krajním případě by mohlo posloužit i v současné době v souvislosti s šířením nákazy koronavirem.

autor: Martin Knitl
Spustit audio