Opava postavila nový penzion pro seniory, je v něm 52 bytů

13. únor 2020

Více než 50 seniorů najde bydlení v novém penzionu, který za téměř 105 milionů korun nechalo postavit město Opava. V penzionu, který se nachází v části Kateřinky, je 52 malometrážních bytů a obyvatelé tam budou platit nájem v průměru 65 korun za metr čtvereční. Penzion včera slavnostně otevřeli zástupci města a kraje, nájemníci v něm budou bydlet od dubna.

Budova má pět podlaží. Plně bezbariérových je v ní 16 bytů v přízemí, ve kterých se budou poskytovat i pečovatelské služby. Tyto byty se budou pronajímat pouze lidem v nepříznivé sociální situaci dané věkem nebo zdravotním stavem. Ostatní byty jsou určeny pro seniory, v bytě mohou bydlet maximálně dva lidé.

Primátorův náměstek Michal Jedlička (KDU-ČSL) řekl, že nájemníci se budou vybírat z pořadníku, do kterého se hlásili zájemci o ubytování v některém z už fungujících opavských zařízení pro důchodce.

"Během následujícího měsíce by měli být osloveni, zda ten zájem pořád trvá. My jsme připraveni od 1. dubna uvolnit tyto byty k nastěhování," řekl Jedlička.

V pořadníku je okolo 300 lidí. "Každým rokem se zvětšuje poptávka po tomto bydlení a bude se jednat o kvalitní bydlení, tak si myslím, že během měsíce to bude celé naplněno. Těchto 50 bytů je maximum, co jsme schopni v tuto dobu nabídnout," řekl Jedlička.

Primátor Tomáš Navrátil (ANO) řekl, že zájemců o bydlení v penzionech pro důchodce může být v Opavě i dvojnásobek, než je v pořadníku, protože v něm třeba může být zapsán jen jeden z manželů. "Vidíme, že potenciál je obrovský. Potřebnost tohoto typu bydlení je v Opavě velká a budeme i do budoucna připravovat další takové projekty," řekl Navrátil.

Penzion postavila společnost Metrostav, stát na něj Opavě přispěl dotací 9,6 milionu korun. V péči ho bude mít příspěvková organizace města Seniorcentrum, která už má ve správě tři další penziony pro seniory. Zajišťuje i pečovatelskou službu. Její služby, například rozvoz obědů, využívá víc než 200 klientů.

Ředitel Seniorcentra Radim Křupala řekl, že nový městský penzion pro seniory v Opavě nevznikl déle než 20 let. Naposledy se takové zařízení ve městě otevíralo v roce 1998. Velkým plusem nového penzionu je podle Jedličky jeho poloha a blízkost všech důležitých služeb, jako je stravování, pečovatelské služby nebo městská doprava.

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio