Opavská radnice stále tají jméno investora, který má zájem o fotbalový klub SFC

13. duben 2018 07:45

Pokud fandíte fotbalu, tak určitě víte, že druholigová Opava má nakročeno do nejvyšší tuzemské soutěže. První liga ale znamená vyšší nároky na stadion a právě kvůli tomu začíná být v Opavě docela horká půda. Ve hře je totiž neznámý investor, který by měl dát potřebné miliony korun. Jak to ale dopadne, není vůbec jasné.

Hledání solidního vlastníka fotbalového klubu SFC, to je v Opavě mnohaletý příběh. „Až město bude mít prostředky získané z prodeje akcií fotbalového klubu, může zpětně investovat do svého majetku, to znamená do osvětlení fotbalového stadionu,“ řekl nám například už v roce 2001 tehdejší primátor města Zbynek Stanjura (ODS).

Možná si ještě vzpomenete, že privatizace fotbalu skončila v Opavě před lety pádem až do krajského přeboru a klub muselo město zachraňovat. Už tehdy volali zastupitelé po investicích do stadionu.

Dnes je situace podobná

Město chce akcie klubu prodat. A ten by měl zaplatit třeba nutný vyhřívaný trávník. Kdo to bude, to je tím zatím tajné.

„Bojujeme o nejvyšší soutěž, chceme tady nejvyšší soutěž. K tomu je potřeba vyhřívaný trávník. To znamená, je to součást našich dnešních jednání s případným partnerem. Víc se určitě dozvíte po Velikonocích,“ řekl letos v březnu náměstek primátora Opavy Martin Víteček (nez.).

Ani po Velikonocích ale více nevíme. Klíčová obchodní schůzka s investorem se posouvá. „Neumím říci, jak to celé dopadne, ještě jsme se nesetkali. Investor byl dlouhodoběji na zahraniční cestě a setkat bychom se měli někdy v průběhu dubna,“ dodává primátor Radim Křupala (ČSSD).

Jde o peníze a o čas. Vyhřívaný trávník je v očekávané první lize nezbytností, takže je otázkou, kdo tuto investici nakonec vlastně zaplatí.

„Čas nás tlačí, takže asi budeme muset najít jiné řešení. Uvidíme na zastupitelstvu, jestli se rozhodne o tom, že město zainvestuje do vyhřívaného trávníku, který by umožnil hrát první ligu v Opavě. Odhady hovoří o 21 milionech korun,“ dodává primátor.

Takže 23. dubna na jednání zastupitelů bude zřejmě rušno. Na jedné straně tedy naprosté nadšení opavských fotbalových fanoušků, kteří po první lize toužili už loni a na straně druhé čekání strategické rozhodnutí. Město Opava vlastní až na pár desetin procenta všechny akcie klubu SFC.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související