Opavský mobilní hospic kvůli velkému zájmu rozšíří služby

25. duben 2022

V celém Česku roste zájem o pomoc nevyléčitelně nemocným. Přibývá proto hospiců a ty stávající často rozšiřují své služby. Ne všude jsou na to ale peníze, jako například v Opavě. Tam je podobné zařízení jenom jedno a za 15 let pomohlo už téměř dvěma tisícovkám lidí.

Paní Jana dlouho odkládala prosbu o pomoc pro svou dceru, teď je klientkou mobilního hospice, jediného na Opavsku. Jak říká, už na to není sama. „Prostě někdo do 20 minut přijede, buď sestřičky navrhnou nějaké řešení nebo volají panu doktorovi. Je to obrovská změna,“ dodává.

Tabulku výjezdů ukazuje vedoucí mobilního charitního hospice Pokojný přístav Eva Mertová. Teď má na seznamu 35 pacientů, hlavně onkologických, kterým už v nemocnici nedokážou pomoci. Řeší se hlavně bolesti a další příznaky. „Teď, když byl covid, jsme hodně byli na paragrafech nebo v karanténě. Tím se nám hodně snížil počet pracujících a hodně jsme museli pacienty odmítat,“ doplňuje.

Spolu s vyšší poptávkou tak hospic musí přijmout další zdravotní sestru. Už jich bude pět. Jenže k tomu potřebuje auto a na něj opavská charita peníze nemá. Nezbylo než vyhlásit veřejnou sbírku. „Tím, že dojíždíme i do všech okrajových vesniček, na kole by to nešlo,“ vysvětluje Mertová.

Mobilní hospic Pokojný přístav pomáhá každoročně více než dvěma stovkám těžce nemocných. A další zájemci přibývají.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související