Opavští strážníci budou hlídkovat na bruslích

4. květen 2006

Opavská městská policie chystá zajímavé překvapení. Strážníci by se měli už brzy objevit na ulici s netradiční výbavou. Jde o in-line kolečkové brusle. Policisté už mají sebou první tréninkové lekce a rozhodně nechtějí nechat nic náhodě. Bruslařské hlídky budou křižovat hlavně sídliště a městské parky.

To, že máme kola, na to si už asi všichni zvykli, ale brusle, to bylo překvapení, řekl autorovi těchto řádek jeden z opavských strážníků. Už se těší, až vyrazí do ulic. I když nejistota z případné ostudy tady je. "Člověk se přitom i něco jiného naučí a pozná. K tréninku jsme zpočátku přistupovali s obavami, protože třeba já konkrétně jsem na tom stál poprvé v životě. Ale vycházel jsem z normálního ledového bruslení. Je to trošku rozdíl, nicméně mi ta zkušenost určitě pomohla, abych to zvládl," říká strážník.

Logo

Ředitel Městské policie v Opavě Richard Szotkowski je přesvědčen, že díky deseti párům bruslí bude pracovní doba pro strážníky mnohem zajímavější. "Samozřejmě, dá se nastavit ten minimální program, to znamená, strážníci chodí pěšky po ulici a když je nějaký problém, vyjíždějí autem, ale chybí v tom ten prvek nějakého vlastního vztahu k té práci a upřímně řečeno - nasazovat někde botičky, dávat pokutu nebo se hádat s nějakým opilcem, v tom není nic, co by vás mohlo nějakým způsobem uspokojit a motivovat k další práci," míní ředitel Szotkowski. "Považuji to za dobrou myšlenku," souhlasně přikyvuje i opavský primátor Zbyněk Stanjura.

A co se týče případné škodolibosti kolemjdoucích, když třeba nevyjde elegantní zatáčka, i to má ředitel strážníků ujasněné. "Věřím tomu, že osmdesát procent lidí je normálních. Ten strážník může na chodníku uklouznout, může do někoho vrazit, může se mu stát cokoliv - ať už jde třeba pěšky. Taky může spadnout z kola. Pravděpodobnost, že bude nějaká ostuda, je úplně stejná," dodává s úsměvem.

Opavské strážníky uvidíte na kolečkách během tradičního nočního bruslení městem pro veřejnost. A kromě toho i v rámci běžné služby. Psychologové říkají, že budou při jízdě na in-line vnímat okolí mnohem více než ze sedla byciklu. Další týdny to prověří.

autor: mrk
Spustit audio