Oprava historických jatek začala, z areálu nejprve zmizí stovky tun sutin

26. duben 2020 07:10

V areálu bývalých ostravských jatek pracuje těžká technika. Dělníci totiž opravují historickou budovu a chystají se na odvoz stovek tun sutin.

„V projektu jsou docela náročné technologické procesy. Stěny budou osekány, omítky a obklady půjdou dolů, spáry v zdivu budou vyškrábány a následně budou prováděny cementové zástřiky,“ říká Lukáš Poncza, vedoucí provozu firmy Zlínstav.

Jatka mají za sebou složitou minulost. V roce 1994 je město prodalo společnosti Bauhaus i s přilehlými pozemky za zhruba 40 milionů korun. Později je ale magistrát za dvojnásobnou sumu odkoupil zpět i se sousedním hobby marketem. Budova jatek z 19. století dlouhé roky chátrala a kompletní opravu se městu povedlo spustit až teď.

Podle Lukáše Ponczi různé bourací práce a vyvážení sutin bude trvat do léta. Pak by měli dělníci v areálu začít stavět.

Po rekonstrukci se do bývalých jatek přesune Galerie Plato. Změní se i prostor v okolí opravované budovy. „Bude opraven předprostor v okolí jatek, možná bychom to mohli vnímat jako mikronáměstí,“ říká náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO) s tím, že rekonstrukce jatek bude hotová do konce příštího roku.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související