Opravy Frýdeckého zámku finišují, vznikají nové moderní expozice

9. červenec 2019

Velká rekonstrukce zámku ve Frýdku-Místku se blíží ke konci. V nové expozici zaměřené na přírodu Beskyd se návštěvníci dostanou například do jeskyně s netopýry.

Nové nádvoří, opravené křídlo i část fasády. To jsou některé práce, které už dokončili dělníci a řemeslníci na zámku ve Frýdku-Místku. Rozsáhlá oprava za zhruba 60 milionů korun by měla letos skončit. Největší změny za desítky let se týkají i expozice, která mapuje historii a přírodu Beskyd.

„Povrch nás trápil nejvíce, byl hodně špatný. Památkáři nám ale dovolili dlažbu z božanovského pískovce a věříme, že problém je vyřešen. Vyřešena byla i bezbariérovost,“ říká ředitel Muzea Beskyd Stanislav Hrabovský.

Bude i jeskyně s netopýry

Dokončena už byla i oprava prvního patra zámku, od oken po podlahy. Teď se tam pracuje na nových exponátech. „Má to být supermoderní expozice s audiovizuální technikou. Jde o to, že některé exponáty chystáme my, některé se musejí vyrobit – to zajišťuje firma. Například tam bude jeskyně typická pro Beskydy, budou tam vystaveni netopýři. A ukážeme i tradice, zvyky, kroje,“ dodává Hrabovský.

Zhruba za tři týdny ještě dělníci nastoupí na opravu fasády ze strany Zámeckého náměstí. A co se chystá, jsou i úpravy parku.

autor: iha
Spustit audio

Související