Organizátoři ostravských vánočních oslav kvůli koronaviru upravili program

25. listopad 2021 15:34

Program Ostravských Vánoc bude chudší. Organizátoři zrušili kvůli covidu kulturní akce na hlavní scéně, jiné i rozsvěcení vánočního stromu. Pořadatelé se tak chtějí vyhnout tomu, aby se na jednom místě setkaly větší počty lidí. Program začne už zítra.

„Zachováváme samozřejmě program, který umíme pohlídat. To znamená ruské kolo, kluziště, samozřejmě samotné trhy, které jsou podle mne jednou z hlavních náplní programu. Pak tam máme drobné programy, které jsou bez konkrétního času – setkání s loutkou nebo průvod Mikuláše,“ říká organizátorka Ostravských Vánoc Miriam Lehocká.

Čtěte také

Klíčková je i změna rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí. Aby se lidé neshromažďovali ve větších počtech, pořadatelé nezveřejní přesný termín, kdy strom rozsvítí. Bude to někdy během nadcházejícího víkendu.

„Chceme bezesporu Ostravské Vánoce zachovat, zároveň ale potřebujeme omezit ty skutečně masové aktivity. To slavnostní rozsvícení stromu, které je vždy velmi oblíbené, dochází tam tisíce lidí a je to hlava na hlavě,“ doplňuje náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Součástí akce je i rozměrná umělecká instalace před Novou radnicí. Představuje velký zabalený vánoční dárek, na kterém jsou saně.

„Udělala jsem Velký dar – úhel pohledu, protože jsem chtěla, aby i velcí lidé si připadali jako malé děti a viděli všechno zespodu. Protože když jste malé dítě, tak se vám zdá, že je všechno strašně velké,“ vysvětluje autorka Erika Bornová.

Organizátoři připouštějí, že program se může upravovat. Záležet bude na aktuální koronavirové situaci.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související