Oslava vzniku republiky za protektorátu. V Ostravě demonstranty s trikolorou rozehnaly jednotky SA

28. říjen 2019 17:36

Uplynulo 101 let od vzniku samostatného Československa. Právě 28. říjen býval v minulosti příležitostí, jak vyjádřit svůj nesouhlas s momentální situací ve společnosti. Přesně před 80 lety protestovaly v ulicích tehdejšího protektorátu tisíce lidí. Například v Ostravě. Centrum města zažilo velkou demonstraci, tehdy ještě bez následků v podobě ztráty lidských životů.

Dnešní Smetanovo náměstí v Ostravě. Ale nejen tady. I poblíž ve Výškovicích, Zábřehu nad Odrou, Vítkovicích nebo Staré Bělé se 28. října roku 1939 objevily rudé vlajky. Ženy ve svátečním oblečení, muži s černými kravatami procházeli pomalu ulicemi. Byly vidět trikolory.

Protestovalo se hlavně v centru města, kde se sešlo 12 tisíc lidí, stojí v archivních dokumentech, které Českému rozhlasu Ostrava poskytl historik Martin Juřica z Archivu města Ostravy. 

„Byla to asi největší demonstrace, která v Ostravě v době nacistické okupace byla,“ řekl Juřica. Při demonstraci došlo k potyčkám s německými jednotkami SA, žádné následky to ale nemělo. „Režim pravděpodobně nebyl ještě tak tvrdý, nemáme ale zmapovány všechny důsledky demonstrace. Někdo pravděpodobně zatčen byl,“ přiblížil.

„Je ale jasné, že v odpoledních hodinách byly demonstrace rozháněny jak příslušníky SA, tak českou policií, která na koních rozháněla davy,“ uvedl Juřica. Dochovaly se nejen výpisy z kronik, ale i konkrétní vzpomínky a paměti.

„Máme tady vzpomínky jednoho z pozdějších protagonistů pražského jara Josefa Smrkovského, který působil v době okupace v Ostravě, to se moc neví,“ ukazuje Juřica. „Popisuje průběh toho dne – jak se domlouvali na podobě demonstrace a jak skončila tím, že ti, kteří byli policií vytlačeni, skončili v okolních kavárnách a hostincích a tam do pozdních hodin zpívali české písně.“

Nejen Ostrava

Demonstrace se netýkaly jen Ostravy, lidé vyšli do ulic prakticky po celém protektorátu. Reagovat tak musela i vláda. „První reakce byla samozřejmě varování občanů, že takové akce se už nesmí opakovat. Padl zákaz trikolor, státních symbolů používaných před okupací a čapek, které znázorňovaly odpor českých zemí vůči nacistické agresi,“ přiblížil Juřica.

Vláda vyzývá české obyvatelstvo, aby všichni odložili ihned všeliké stuhy, trikolory a odznaky a aby nikdo nenosil známé nápadné čapky.

Tato strohá výzva v dobovém tisku jen dokresluje, jak malou šanci na úspěch tyto demonstrace v den státního výročí měly. A válka byla teprve na začátku.

autor: mrk
Spustit audio