Osm bývalých vítkovických firem funguje pod novou značkou Witkowitz

4. prosinec 2019 06:20

Těžký průmysl v Ostravě si začíná zvykat na novou značku. Celkem osm strojírenských firem, které ovládá miliardář Martin Ulčák, mají nový název Witkowitz. Odhalení nového jména před stovkami zaměstnanců se odehrálo přímo v jedné z hal. A nechyběly ohňostroje anebo vzdušná akrobacie.

Tohle kotlárenská hala ještě asi nezažila. Bubeníci, světelná show a miliardář Martin Ulčák. Nová značka je podle něj tlustou čárou za insolvencemi, propady výroby a ztrátou pozice na světových trzích. Největší překážkou jsou, jak říká, lidé.

„V mnoha směrech se tady ztratila víra, nicméně pomalinku získáváme půdu pod nohama. Budeme tady muset překonat velkou propast, která je mezi námi a světem,“ uvedl Ulčák.

Pod značku Witkowitz patří například Witkowitz Envi, Gearworks, Witkowitz Mechanika, Witkowitz Slovakia, Hammering nebo Hutní montáže. Vyrábět se musí podle Ulčáka moderně, s nutností miliardových investic, které tady slíbil. Třeba v oblasti jaderné energetiky.

„Nemyslíme si, že se bude dál pokračovat ve velkých jaderných elektrárnách, ale vidíme velkou budoucnost v malých modulárních systémech. Dělají na tom Američané, Japonci, Korejci a chceme na tom dělat i my,“ dodal Ulčák.

Mezi přihlížejícími zaměstnanci byly slyšet obavy, jestli se tohle podaří. A taky mírná nejistota.

Nový název je dalším viditelným krokem rozdělení bývalé vítkovické skupiny poté, co se některé z firem dostaly do vážných finančních problémů.

autor: mrk
Spustit audio