Osoblažsko chystá obecní marmeládovnu. Sladká specialita má přilákat turisty

22. duben 2016

Osoblažsko se už roky snaží zbavit nálepky zapomenutého koutu našeho regionu. Proto se čtyři obce daly dohromady a vymyslely hodně neobvyklou věc - založily cech, který bude už brzy zaměstnávat tamní obyvatele. Vzniká totiž zbrusu nová osoblažská marmeládovna.

Každý region by měl mít nějakou vlastní značku nebo specialitu. S touto jednoduchou myšlenkou se před časem setkali starostové Dívčího Hradu, Hlinky, Osoblahy a Slezských Pavlovic a založili takzvaný Osoblažský cech. Cílem je podpořit cokoliv, co zvýší atraktivitu tohoto koutu Bruntálska. A také nabídnout lidem práci, protože nezaměstnanost je tam pořád vysoká.

„Tady se to všechno bude odehrávat, tady se bude vařit marmeláda,“ ukazuje Marcel Chovančák, starosta obce Hlinka. Otevírá přízemí domu, kde by to už brzy mělo vonět čerstvým ovocem a marmeládou. „Už ty marmelády tady vidím,“ dodává.

Tady na Osoblažsku si hodně věří. Už uvařili první testovací várku marmelády a dopadlo to skvěle. Říká to alespoň Jan Bezděk, starosta Dívčího Hradu.

„Popravdě musím říct, že takový zájem jsme nečekali. Ti, co je ochutnávali, je chtěli koupit. A to byla zvláštnost – vyzkoušeli jsme i cuketovou marmeládu. A ta cuketová byla první, která zmizela. Je to cuketa v různé kombinaci s ovocem, takže ovoce a zelenina dohromady, a vytvoří to zajímavou chuť,“ prozrazuje starosta.

Obecní marmeládovna by měla sídlit v obci Hlinka. Nezaměstnanost tady dlouhodobě překračuje 30 procent. Žijí tady necelé dvě stovky obyvatel, takže čtyři nová místa v této marmeládovně velmi pomohou.

Sídlo budoucí marmeládovny

„Během patnácti let je nás tady o sto obyvatel míň, takže ten trend není nijak pozitivní. A když se nám to podaří, tak sem přijedou mladí lidé, nastěhují se, budou tady chtít žít – bude nám tady fungovat školka, autobusy a tak dále,“ dodává starosta Hlinky Marcel Chovančák.

Pokud všechno půjde, jak má, tak možná už příští rok budou mít turisté na Osoblažsku šanci odvézt si domů pravou a nefalšovanou osoblažskou obecní marmeládu.

Více se o tomto unikátním projektu dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: mrk
Spustit audio