Ostrava chce zlevnit povinné čipování psů, pomoci má městský veterinář

4. únor 2013

Řadě Ostravanů vadí povinné čipování psů, které ve městě platí od začátku tohoto roku. Petici už podepsalo více než čtyři sta lidí. Kritici povinného čipování ale mají naději na změnu k lepšímu. Město totiž hledá cesty, jak čipování zlevnit.

Kritikům nové vyhlášky vadí, že město na rozdíl od jiných radnic, dosud odmítalo na čipování přispět. Podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje z ODS už ale radnice našla cestu, jak lidem vyhovět. Díky novému městskému veterináři.

„My jako město jsme se rozhodli, že městská policie bude mít svého veterináře, který to bude dělat za náklady,“ oznamuje Madej.

Lidé by poté mohli pořídit čipování dvakrát až třikrát levněji než dosud.

Ředitel městské policie Ostrava Zdeněk Harazim upřesnil, že veterinář by mohl začít s čipováním už od jara.

„Naším záměrem je i to, že bychom služby rozšířili po městských obvodech a tu aplikaci provedli třeba na místě,“ vysvětluje Harazim.

Jako první zřejmě veterinář zamíří do ostravské části Martinov. Tamní starosta Karel Civín už mezi lidmi zjišťuje, kdo bude mít o tuto službu zájem.

Čipování za nízkou cenu zajímá i další obvody. Přispět lidem i finančně chtějí například i v Porubě.

„Záměrem je mít přehled o psech na území města Ostravy a to je cíl, kterého se musíme držet,“ potvrzuje tamní starosta Lumír Palyza.

Vyhláška o čipování psů se bude ještě měnit. Město ustoupilo i těm majitelům psů, kteří kritizovali, že čip musejí mít i zvířata, která mají čitelné tetování.

autor: iha
Spustit audio