Ostrava dokončila instalaci hlásičů požárů a detektorů oxidu uhelnatého

12. červen 2019 12:55

Městské byty v Ostravě chrání více než 11.000 hlásičů požárů a přes 2500 detektorů oxidu uhelnatého. Ve městě v těchto dnech skončila instalace posledních přístrojů, které se do městských bytů montovaly kvůli zvýšení bezpečnosti od roku 2017.

Město do projektu investovalo 4,9 milionu korun, kdy platilo nákup zařízení a městské obvody hradily montáž přístrojů, řekl dnes primátor Tomáš Macura (ANO). Podle něj je projekt v Česku svým rozsahem ojedinělý.

Hlásiči požáru je zabezpečeno 90 procent bytového fondu z celkového počtu 12.284 bytů. Jediným městským obvodem, kde hlásiče instalovány nebyly, je Stará Bělá, která se do projektu zapojit nechtěla.

Hlásiče také nebyly instalovány tam, kde se připravuje rekonstrukce nebo se byty nepodařilo zpřístupnit. Detektory oxidu uhelnatého se dávaly jen do bytů s plynovým topením nebo průtokovým plynovým ohřívačem vody.

"Za tu dobu, kdy ty hlásiče jsou instalovány, máme už několik desítek hlášení a následných zásahů. Nepochybně řada z nich byla vážných a můžeme potvrdit, že určitě bylo zachráněno lidské zdraví," řekl Macura.

Hlásič požáru zaznamená oheň a kouř a vyhlásí poplach. Díky instalaci hlásičů se při požáru zkrátí doba od jeho vzniku do zpozorování. Detektor oxidu uhelnatého pak signalizuje přítomnost nebezpečného plynu již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví nebo život lidí, kteří jej dýchají.

Ročně v Česku při požárech zemře 110 až 120 lidí, v kraji je to mezi dvanácti až dvaceti. Otrav oxidem uhelnatým je celostátně více než tisíc a zemře při nich zhruba stejný počet lidí jako při požáru.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související