Ostrava nakoupí přes 8000 hlásičů požáru a detektorů oxidu uhelnatého

24. říjen 2018 12:31

Ostravský magistrát kupuje další detektory plynu a kouře. Za přístroje zaplatí město téměř 2,8 milionu korun. Přístroje včas upozorní na hromadění nebezpečného oxidu uhelnatého nebo na požár. Nejpozději do začátku roku už by měly být prakticky ve všech městských bytech.

V první vlně město pořídilo celkem 4,5 tisíce takových přístrojů, teď jich bude téměř dvojnásobek. „Pro nás je podstatné, že budeme mít vybaveny všechny užívané městské byty. Dominují hlásiče požáru, detektory CO se instalují pouze tam, kde je karma nebo plynové vytápění,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Přístroje se tentokrát nakupují ve větším množství, a tak se je podařilo získat za nižší cenu než v prvním kole. „Podstatnější je účel a fakt, že i ty případy z praxe nám ukazují, že přítomnost hlásiče zabránila škodě na majetku nebo na životě,“ dodává primátor.

Přístroje namontované v první vlně prokázaly svou účinnost. Mezi květnem a říjnem se už 14krát ozvaly kvůli úniku oxidu uhelnatého a na místo vždy vyjeli hasiči. „Chceme, aby i další města takovým způsobem postupovala alespoň u svých majetků. Statistiky potvrzují, že je to významný bezpečnostní prvek,“ upřesnil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Nejpozději na začátku příštího roku už budou mít detektory téměř všechny městské byty. S výjimkou těch, které čeká rekonstrukce a několika bytů v obvodě Stará Bělá. Ten je odmítl s tím, že v bytech lidé nemají plynové spotřebiče.

„Jsou to víceméně dvou nebo jednopokojové byty. Víme také o několika lidech, kteří v bytech kouří, takže by jim to okamžitě hlásilo. A nejspíš by to vedlo k tomu, že by si ty hlásiče odpojili nebo z nich vyndali baterie. Pokud lidé chtějí hlásiče, ať si je namontují sami,“ řekl starosta Staré Bělé Mojmír Krejčíček (nez.).

autor: iha
Spustit audio

Související