Hejtmanství daruje seniorům 550 detektorů požáru a oxidu uhelnatého

15. září 2017
Dobré odpoledne

Hejtmanství rozdělí mezi seniory v Moravskoslezském kraji speciální hlásiče. Zařízení dokáží včas varovat před požárem i únikem oxidu uhelnatého. Dostanou je lidé starší 65 let, kteří podle krajských zastupitelů patří při podobných nehodách k nejvíc ohrožené skupině obyvatelstva.

„Měli jsme případy, kdy bylo v jednom prostoru až 18 přiotrávených,“ říká viceprezident Společenstva kominíků ČR Zbigniew Adamus. Na čich se spoléhat nedá. „Únik vnímáte velice krátkou dobu, ale pak si na to zvyknete a nevnímáte nic. Zkusme kromě běžné a dobré údržby spotřebičů a spalinových cest zajistit si autonomní detekci,“ dodává.

Podobné rady, jak si zajistit bezpečnější spánek i domov, zaznívají od odborníků už roky. Například Jiří Pokorný z Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava doporučuje kombinaci hned několika čidel.

„Je vlastně takovým bezpečnostním trendem trojkombinace detektorů. Je to detektor na požár, detektor na oxid uhelnatý a detektor na plyn. Tato trojkombinace autonomních detektorů vám za velmi nízké náklady zajistí vysokou bezpečnost,“ upozorňuje Pokorný.

Hejtmanství zařízení za zhruba 390 tisíc korun daruje obecně prospěšné společnosti Společně, která je rozdělí mezi důchodce. V první fázi půjde o 550 detektorů. Počet se ale v budoucnu bude zvyšovat.

„Určitě budeme chtít, aby to dostali do dalších měst. My to samozřejmě musíme nějakým způsobem distribuovat, tak jsme využili nově vznikajících seniorpointů, které jsou v Ostravě a ve Frýdku-Místku. Bude následovat Opava, Kopřivnice, Bruntál. To znamená další města, kde budeme chtít seniorům pomoci s instalací těchto čidel,“ slibuje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Problém s rozhodnutím hejtmanství nemá ani opoziční ČSSD. „Tento krok považuji určitě za správný, prevence není nikdy dost,“ potvrzuje za krajské zastupitele ČSSD předseda politického klubu strany Jiří Martínek.

O montáž detektorů do domácností se postarají pracovníci obecně prospěšné společnosti Společně.

autor: stj
Spustit audio