Ostrava má jeden z nejnebezpečnějších úseků železnice v Česku

13. únor 2020 06:20

Potvrdila to nejnovější zjištění datových novinářů Českého rozhlasu, kteří vyšli ze statistik drážní inspekce. Jde o čtyřkilometrovou část trati lemující ulici Rudnou. Začíná u železničního mostu přes řeku Odru a končí za nádražím ve Vítkovicích. 

Lidé si tam přebíháním přes koleje zkracují cestu. Podceňují přitom projíždějící vlaky, které v těch místech nabírají vysokou rychlost. Za posledních šest let tam zemřelo deset lidí.

„Přes ty koleje přebíhají úplně všichni, děti, důchodci, matky s kočárky,“ popisuje Jiří, který bydlí kousek od kolejí. Vzpomíná si na případ běžce, kterého srazil vlak, když trať přebíhal se sluchátky na uších. Blížící se soupravu neslyšel.

Řada lidí žijících v okolí si myslí, že přecházení železnice je zbytečné hazardování s vlastním životem. „To je v lidech všechno tohle. Když vím, že tam nesmím, tak tam nejdu. Dneska ty vlaky jezdí tak potichu, že je nemáte šanci uslyšet,“ říká důchodce Jan.

Podle Drážní inspekce by bylo nejúčinnější okolí kolejí oplotit. Oblastní ředitel Petr Maikranz si ale myslí, že je to nereálné: „Tady není jedno konkrétní vyhraněné místo, ten úsek je velice široký a je to o chování těch osob.“

Další možností by podle něj mohlo být zvýšení dozoru ze strany policie.

 

autor: pdu
Spustit audio