Ostrava mění územní plán. Veřejnost má poslední možnost do něj zasáhnout

8. srpen 2013

Místo orné půdy prostor pro výstavbu rodinných domků i lehkého průmyslu, takové změny obsahuje nový územní plán Ostravy. Ten ovlivní rozvoj města na dlouhá léta. Právě teď ale končí doba, kdy může tento strategický dokument ovlivnit i veřejnost. Termín vyprší před čtvrteční půlnocí.

Jak vysoké domy se mohou stavět vedle mého bydliště? I to se člověk dozví z územního plánu. Strategický dokument platil v Ostravě skoro dvacet let a už brzy bude mít novou verzi.

„Tam se nejedná o to, že změníme zásadně urbanismus, že by se řeklo, že na Dubině najednou budou stát továrny. To samozřejmě nejde,“ říká Andrea Vojkovská z ostravského magistrátu.

Zjistit, že se právě nyní může k novému územnímu plánu vyjádřit i veřejnost, by ale mohl zřejmě jen zkušený detektiv. Třeba magistrátní noviny o tom nepřinesly ani zmínku. Podle ostravské architektky Evy Špačkové mělo město nový plán rozhodně více propagovat.

O možnosti připomínkovat územní plán od 1. července do 8. srpna se lidé mohli dozvědět pouze z veřejných vyhlášek na úředních deskách, což je podle architektky málo.

„Myslím, že to příliš veřejnosti ve známost nevešlo. Pochybuju o tom, že většina obyvatel Ostravy během letních prázdnin sleduje úřední desky,“ říká Špačková.

Z návrhu územního plánu se přitom lidé mohli dozvědět, že na více než 350 pozemcích, které dosud sloužily většinou jako orná půda, bude možné stavět jak rodinné domy, tak i budovy pro lehký průmysl.

Podle Vojkovské se ale například k zeleni přistupovalo v novém plánu se zvláštní pečlivostí: „Je přísnější k ochraně zeleně, daleko více chrání charakter rodinné a bytové zástavby a samozřejmě brání tomu, aby mezi ní mohly vznikat nevhodné a nevzhledné stavby.“

Práce na nejnovější verzi územního plánu začaly už v roce 2010. Lidé si nyní mohou dokument prostudovat na sekretariátě hlavního architekta nebo také dálkově přes internetovou úschovnu.

Naposledy ve čtvrtek před půlnocí mohou pak z pošty odeslat svůj nesouhlas například s tím, aby klidné místo v sousedství nemohl v budoucnu nahradit cvrkot hypermarketu.

autor: iha
Spustit audio