Ostrava plánuje omezení hazardu, heren má zůstat zhruba polovina

4. prosinec 2013

Návrh vyhlášky, kterým se bude zabývat ostravské zastupitelstvo, počítá s omezením počtu heren zhruba na polovinu. K úplnému zákazu město nejspíš nepřistoupí, z výnosů má příjem přes čtvrt miliardy korun ročně.

Podle náměstka ostravského primátora Martina Štěpánka z ODS ale absolutní prohibice nic neřeší. „Obáváme se návratu různých skořápkářů, černých heren někde ve sklepích. A vlastně bychom přišli i o ten výnos,“ uvedl náměstek.

V současné době majitelé restaurací a heren jen v centrální části Ostravy provozují 860 videoloterijních terminálů.

Schůdnou variantou je podle Štěpánka hazard omezit jen na několik adres ve městě a mít herny pod přísným dohledem.

Některé městské obvody ale chtějí hrací automaty zakázat úplně. "Provoz výherních hracích přístrojů jsme už ukončili, další povolení už nevydáváme. Na podzim letošního roku jsme schválili návrh vyhlášky, kde stanovujeme pouze devět konkrétních adres, kde by měla fungovat kasina," uvedla místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová z Hnutí Ostravak.

V prosinci se vyhláškou bude zabývat zastupitelstvo městské části.

Město díky výnosům z hazardu letos otevřelo novou florbalovou halu nebo pořídilo zařízení pro přepravu vozíčkářů. Peníze z hazardu přispěly i na vybudování zařízení pro nemocné bezdomovce, které se otevřelo letos v lednu.

Čtěte také

autor: iha
Spustit audio