Ostrava přijde o spojení s Dubají, SmartWings linku neobnoví

6. srpen 2018 14:46

Letecká společnost Travel Service letos na podzim neobnoví provoz linky SmartWings mezi Ostravou a Dubají. Uvedl to dnes server Zdopravy.cz. Konec spojení mu potvrdili mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková i moravskoslezský náměstek pro dopravu Jakub Unucka (ODS).

„Linku Ostrava - Dubaj během zimního letového řádu neplánujeme provozovat,“ řekla serveru Zdopravy.cz Dufková. SmartWings naopak zvyšují počty letů do Dubaje z Prahy na sedm týdně.

SmartWings začaly z Ostravy do Dubaje létat od září 2016. Start významně podpořil Moravskoslezský kraj, ještě za dob minulého vedení v čele s hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD). SmartWings létaly první zimu dvakrát týdně, od loňska jednou týdně.

Téměř novou železniční trať na letiště Mošnov chce hejtmanství nechat přestavět

Elektrická jednotka míří na mošnovské letiště

Jen zhruba tři desítky pasažérů za den jezdí vlakem na letiště v Mošnově. Přesto teď kraj připravuje dokumenty k další investici do kolejí za stovky milionů korun. Důvodem je zájem logistické společnosti o provoz nákladních vlaků do průmyslové zóny u letiště. Nedávno modernizovaná trať na to nestačí.

Náměstek hejtmana Unucka podle serveru označuje zděděnou smlouvu po svém předchůdci za atypickou a nelogickou a pro zrušení linky vidí několik důvodů. Linku podle něj využívali fakticky pouze Češi na cestu do Perského zálivu, ačkoli primárním cílem bylo nalákat arabské hosty na sever Moravy. Analýza kraji navíc ukázala velkou citlivost na cenu letenek.

„Pokud letenka stála 5000 korun, tak letadlo bylo plné, když 6000, tak to bylo horší, a při 7000 už létalo téměř prázdné,“ uvedl Unucka. Ten ještě v roce 2016 ale smlouvu hájil.

Travel Service navíc podle něj neměl v Ostravě stálé letadlo, což byl další důvod velké ztrátovosti linky, neboť dopravce musel stroj přesouvat z jiných letišť. Travel Service navíc nedostal v Dubaji kvůli rekonstrukci tamního letiště vhodný slot.

Kraj proto s dopravcem jedná o způsobu ukončení smlouvy. Podle smlouvy měl Moravskoslezský kraj zaplatit za provoz linky za pět let přes 50 milionů korun. Výše dotace se měla postupně snižovat.

Zákazníci ostravského letiště mohou letět do Dubaje přímo z nedalekých letišť. Flydubai letos spustil linku z Krakova, Wizz Air létá z Katovic.

zdroj: ČTK
Spustit audio