Ostrava se chystá na nocování s právníky. Nový festival má přiblížit právnické profese

23. leden 2020 12:11

Do březnové akce s názvem Noc práva se zapojí soudy, státní zastupitelství, věznice i ostravské studio Českého rozhlasu. Organizátoři se inspirovali ve Francii.

Přednášky, divadelní představení, kdy diváci hlasují o vině hlavního hrdiny, filmy, setkání se soudci, prohlídka věznice - to vše nabídne 6. března Noc práva v Ostravě. Ve městě, které na rozdíl od Brna, Prahy nebo Olomouce nemá právnickou fakultu.

"Nás to nijak nediskvalifikuje, tady právo probíhá taky. A jsou tady právě zajímavé instituce - vazební věznice, Ústav soudního lékařství. A myslím si, že proč se do toho nepustit taky a ukázat, že to právo je tady pro všechny a ve všech městech. I v té Ostravě, byť tady nemáme Právnickou fakultu,“ vysvětluje advokát Petr Kausta z pořádajícího Nadačního fondu Paragraf.

Akce proběhne 6. března

Datum organizátoři nevybrali náhodou, v ten den si připomeneme 100. výročí od vyhlášení Ústavy Československa.

„To vtělení té demokracie a v podstatě její zachovávání si zaslouží připomínku. Souvisí to s výročím té samostatné ústavy 1920 a mělo by se připomínat ty principy svobody a to, že žijeme v demokratickém státě,“ říká děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého Zdenka Papoušková.

Realita je jiná, než ukazují seriály

Přímo v budově Okresního soudu v Ostravě mohou zájemci vidět simulované přelíčení se skutečnými soudci, žalobcem a advokátem.

„Aby ta laická veřejnost, lidi, kteří u soudu ještě nikdy nebyli, aby viděli, jak to skutečně funguje. Protože jsou různé seriály v televizi, které působí tak, že člověk má zkreslenou představu o té realitě. A proto jsme se rozhodli to udělat. Já to řeším dnes a denně, že si někdo myslí, že to funguje jinak u toho soudu, než to je, protože to má z té televize. A tam je to prostě nesmysl,“ dodává Kausta.

Na jednotlivé akce se mohou zájemci registrovat od začátku února.

autor: ada
Spustit audio