Ostrava v srpnu 1968: Český rozhlas Ostrava vystaví dosud nezveřejněné fotografie

20. srpen 2018

Soubor fotografií, které autenticky zachycují život a dění v Ostravě v srpnu 1968, bude vystaven ve vestibulu budovy Českého rozhlasu Ostrava. Devatenáct dobových fotografií ostravského fotografa Ivana Slámy bude v rozhlasové budově v ulici Dr. Šmerala 2 k vidění do konce srpna.

Všechny vystavené fotografie a reportáž z vernisáže najdete zde.

Českému rozhlasu Ostrava se v rámci zpracování témat k 50. výročí srpnových událostí podařilo objevit a připravit autentické fotografie k výstavě v prostorách Českého rozhlasu Ostrava. Všechny fotografie pořídil v létě roku 1968 ostravský fotograf Ivan Sláma. Výstava vznikla za kurátorské pomoci Martina Popeláře, zakladatelem a kurátorem fotografické galerie Fiducia.

Vernisáž za účasti autora i kurátora se uskuteční v úterý 21. srpna v 11:00 ve vestibulu vstupního schodiště Českého rozhlasu Ostrava v ulici Dr. Šmerala 2. Široké veřejnosti pak bude výstava zpřístupněna každý všední den ve dvou časech – v 10:00 a v 15:00, a to až do 31. srpna.

Fotografie Ivana Slámy ve vestibulu Českého rozhlasu Ostrava

Ivan Sláma (*1936)

Fotografuje od 10 let. Prvním učitelem byl otec. K tvůrčí práci se dostává v 21 letech. Poprvé vystavuje v roce 1957 na Fotožánru ve Zlíně.

Řemeslnou a profesní zručnost získává v Ostravě v době vojenské služby na Hranečníku. Začíná spolupracovat s tiskem. První snímky žánrového charakteru se objeví v Nové Svobodě. Od roku 1959 do roku 1996 pracuje na Nové huti v Ostravě jako plánovač a později jako koordinátor oprav vysokých pecí a aglomerace.

V letech 1967 – 1969 studuje na lidové konzervatoři výtvarnou fotografii. Mezi přednášejícími nechybí ani Ján Šmok. V březnu 1973 zakládá spolu s Vojtěchem Bartkem, Karlem a Stanislavem Křížkem tvůrčí skupinu Pofos (Porubská fotografická skupina).

Skupina se představuje výraznou kolekcí snímků na výstavě fotografií národní soutěže tvůrčích skupin v Praze na Staroměstské radnici v listopadu 1973.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.