Ostrava zaměstná ovce a kozy. Zvířata mají pomoci s likvidací invazivních rostlin

20. červenec 2022 12:26

Ohradníky s kozami a ovcemi vzniknou na okraji centra Ostravy. Radnice chce v Přívoze u dálnice obnovit lužní les. Dnes je místo zarostlé invazivními rostlinami, které brání růstu ostatních druhů. A právě stádo přežvýkavců je má spásat.

„Nemá tady probíhat žádná údržba, aby tady vznikl takzvaný územní systém ekologické stability. Čili aby tady příroda nerušeně bujela a fungovala. Ale jak vidíte, tak ten výsledek není úplně dobrý, protože to ovládly invazivní rostliny,“ říká místostarosta Rostislav Řeha (Piráti).

Jednou z takových rostlin je zlatobýl. „Roste tady po desetitisících, protože nemá žádného přirozeného nepřítele, který by ji usměrňoval. Ta rostlina tak sama dusí to okolí a nedovolí rozvoj dalším rostlinám,“ dodává místostarosta.

Vedení radnice proto plánuje, že místo oplotí elektrickým ohradníkem a pustí tam stádo kamerunských koz a ovcí.

Zlatobýly

Něco podobného chystá i Krnov na území bývalé vojenské střelnice. I tam by nevhodnou vegetaci měla zkrotit zvířata. V tomto případě polodivocí koně. „Ti by měli vypásat tuto stařinu tak, abychom podpořili ohrožené druhy rostlin a živočichů,“ říká Dušan Martiník z krnovské radnice.

Kozy a ovce v ostravské části Přívoz s obnovou lužního lesa začnou pomáhat v příštím roce.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související