Ostrava zrušila rozesílání složenek na platbu za odpad. Lidé musí poplatek vyřídit do dvou týdnů

14. červen 2014

Do ostravských domácností letos nechodí složenky s platbami na zaplacení poplatku za odpady. Radnice je přestala posílat, ušetří tak asi 1 milion korun. Po lidech chce, aby za svoz popelnic zaplatili bankovním převodem nebo třeba formou platby SIPO. Jenže nové opatření vyvolalo u mnoha obyvatel zmatek. Zaměstnancům radnice teď denně volá, e-mailuje nebo za nimi chodí stovky lidí, kteří potřebují poradit.

Důchodkyně Antonie Kovalová sedí vyčerpaná na lavičce před pokladnou ostravského magistrátu, přijela sem z druhého konce města, aby zaplatila za popelnice. A není sama, komu platba odpadu pomocí složenek vyhovovala, využívala ji i mladá maminka Petra.

„Je to pro ně nové, tak je upozorňujeme, vedeme kampaň a nedovedu si představit, že by první rok, pokud by to nezaplatili v termínu, že bychom je hned pokutovali. Předpokládám, že budeme usilovat o nějaké upozornění,“ slibuje primátor Ostravy Petr Kajnar.

Ještě loni město rozeslalo lidem 90 tisíc složenek a asi třetina z nich složenku využila. Sloužila lidem navíc i jako upozornění, že mají odpady zaplatit.

Obsahovala také variabilní symbol, který si teď lidé musí zjistit sami. Podle mluvčí magistrátu Vojkovské je to snadné.

„Na webových stránkách města – ostrava.cz, vpravo hned druhý odkaz. Mezi tím, co občané města nejčastěji hledají, je právě možnost, taková jednoduchá aplikace, kdy si na základě svého rodného čísla zjistíte variabilní symbol. Jsou tam i všechny další informace o tom, jakým jiným způsobem se za odpad dá platit,“ vysvětluje.

Doba splatnosti poplatku za odpad vyprší za 14 dnů. Částka 498 korun za osobu se už několik let nezměnila.

autor: iha
Spustit audio