Ostravakem Ostravskim bude Polák!

2. červenec 2005

Populární internetový deník (blog) anonymního autora, který si říká Ostravak Ostravski, se po knižním vydání dočkal i rozhlasové podoby. Český rozhlas Ostrava ho bude vysílat během prázdnin vždy v sobotu od 18:30 v rámci pořadu Podvečerní čtení. Jde o cyklus autorských čtení moravskoslezských spisovatelů. Tentokrát ale ostravský rozhlas udělal výjimku.

"Autor chce zůstat i nadále v anonymitě a zůstává neznámý i pro nás. Jednali jsme s ním pouze zprostředkovaně přes vydavatele knižní podoby deníku. Proto tentokrát své dílo nebude číst přímo autor, jak je v Podvečerním čtení zvykem," vysvětluje šéfredaktor Českého rozhlasu Ostrava Richard Piskala. Zážitky Ostravaka Ostravskeho tak rozhlasovým posluchačům zprostředkuje Vladimír Polák, herec Národního divadla Moravskoslezského.

Deník Ostravaka je psán jadrnou ostravštinou. Šok pro posluchače to ale nebude, míní Piskala. "Naše ostravské nářečí přece patří k Ostravě a Ostravsku naprosto neodmyslitelně, asi jako k havíři lampa. Prostě tady mluvíme, jak nám zobak narostl. Někteří častěji a více, jiní méně, ale rozumějí snad všichni. Pochopitelně tak nemohou mluvit moderátoři nebo redaktoři v běžném vysílání Českého rozhlasu Ostrava. Četba z Deníku Ostravaka je ale něco jiného a já jsem velmi rád, že se v našem vysílání objeví."

Denik Ostravaka a Ostravsko-český slovník

První část četby z Deníku Ostravaka si můžete poslechnout ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava už dnes od 18:30. Český rozhlas Ostrava si můžete naladit na frekvenci 99,0 MHz nebo dalších frekvencích. Pokud jste mimo dosah vysílačů, pak si čtení z Deniku Ostravaka můžete poslechnout prostřednictvím internetu, a to (v nízké, střední nebo vysoké kvalitě).

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

Více z pořadu