Ostravská fakultní nemocnice má nový kamerový systém s integrovaným dispečinkem

13. prosinec 2022 05:20

Fakultní nemocnice Ostrava posílila svoji bezpečnost. Otevřela nový integrovaný dispečink, který umožní rychleji řešit mimořádné či krizové situace. Za pomoci více než 600 kamer, které hlídají rozlehlý areál včetně dlouhých nemocničních chodeb. Potřebu lépe zabezpečit nemocnici umocnila tragédie, při které ozbrojený muž v čekárně v nemocnici zastřelil sedm lidí.

Na monitoru před pracovníky dispečinku jsou vidět důležitá místa v nemocnici, které hlídají stovky kamer. „Jsou tady vyskládány kamery prostor, kde se pohybují spíš zaměstnanci i veřejnost, kde by mohlo dojít k nějaké závažné události,“ popisuje Michal Svěrkot z odboru vnitřní bezpečnosti nemocnice.

Provoz je tu nepřetržitý. Centrální velín nově propojuje technická, zdravotnická i bezpečnostní dispečerská pracoviště. Funguje to tu podobně jako v centru tísňového volání. „Měli jsme to v hlavách už před tou nešťastnou událostí v prosinci 2019, protože je to pro nemocnici hodně důležitá věc. Je to takový centrální mozek,“ říká ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

Zřízení integrovaného dispečinku podle něj pomůže rychleji a lépe reagovat třeba při požáru, útoku, či jiné mimořádné a krizové situaci v nemocnici. „Hlavní přidaná hodnota je ta, že to umí situaci daleko komplexněji vyhodnotit, rychleji zasáhnout a jste napojeni na integrovaný záchranný systém Moravskoslezského kraje,“ dodává Havrlant.

Navíc budou v celém areálu už brzy i inteligentní kamery, které samy třeba na podezřelý pohyb lidí upozorní. „Při vzniku jakékoliv mimořádné události, kterou ten analytický systém vyhodnotí – dejme tomu, že upadne pacient a bude nějakou dobu ležet, tak systém nás bude varovat. A dispečeři budou volat ostrahu nebo zdravotníky, kteří se nacházejí na oddělení, kde k té události došlo,“ vysvětluje Michal Svěrkot z odboru vnitřní bezpečnosti.

Spustit audio