Ostravská fakultní nemocnice má robota, který umí šetrnější operace

4. únor 2022 11:42

Fakultní nemocnice v Ostravě má nový robotický přístroj. Umožňuje šetrnější a přesnější operace. Nemocnice nákup robota plánovala řadu let, povedlo se jí to až teď. Pořídila ho s pomocí evropské dotace za 130 milionů korun včetně pětiletého pozáručního servisu, dílů a spotřebního materiálu.

„Pro mě to byla úplně fascinující informace, že bych mohla být operována tímto způsobem. Už v souvislosti s tím, že diagnóza byla vážná a že se tím minimalizovaly možná rizika pooperačních stavů. Aby prostě všechno dobře dopadlo,“ říká Michaela Kalíšková. Z nemocnice už je pár dní po vážném zákroku v břišní dutině doma.

Čtěte také

Operatér při zákroku sedí i několik metrů od pacienta. Dívá se do chirurgické konzole a má dokonalý přehled.

„Detailní, precizní, ostrý, 3D obraz s příslušným zvětšením. To, co se tam hýbe, jsou robotické nástroje, které na rozdíl od všech nástrojů otevřené chirurgie i chirurgie miniinvazivní jsou ještě navíc vybaveny endovristem, jakýmsi zápěstím dole, takže je možné dělat řadu pohybů, které lidská ruka nesvede. Laparoskopické nástroje je prostě neumí udělat tady,“ vysvětluje Lubomír Martínek, pověřený zastupováním přednosty chirurgické kliniky.

S robotickým přístrojem tu budou pracovat kromě chirurgů také lékaři urologické a gynekologicko-porodnické kliniky. Třeba u pacientek s rakovinou dělohy. „Především ten efekt pro pacientky je v nižším riziku pooperačních komplikací a rychlejší návrat domů a běžných lidských aktivit,“ upřesňuje zástupce přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Jaroslav Klát.

Robotický systém využívá už více nemocnic v Česku. Lékaři v Ostravě se ho dočkali až teď. Mají ale k dispozici jeden z nejmodernějších přístrojů s dvěma operačními konzolemi, což je důležité pro výuku mladých operatérů.

Spustit audio