Ostravská huť začala zaměstnance školit pomocí virtuální reality

13. červen 2019

Mezi nejméně oblíbené povinnosti zaměstnanců patří školení bezpečnosti práce. Baví to asi málokoho. Co když ale místo propisky vezmete do ruky speciální brýle a celé školení absolvujete ve virtuální realitě? Zkouší to třeba v ostravské huti.

Rostislav Koláček je mistrem údržby vysokých pecí. Většinou chodil na školení s propiskou a papírem, na který z dlouhé chvíle kreslil všechno možné. Teď mu nasazují podivné brýle a cosi do ruky.

Tomáš Petřvaldský, který má tady v ArcelorMittal Ostrava na starosti bezpečnost práce, radí, jak se ve virtuální hale chodí, jak se zvedají předměty. Cílem je hledat chyby a napravovat je. Třeba když uvidí někde zárodky požáru anebo někoho oblečeného jinak než podle předpisů.

„Jsou tam zaměstnanci bez ochranných pomůcek, požáry – je tam jeden hořící elektrický rozvaděč. Úkolem je rozvaděč vypnout, ale pak také vybrat správný hasicí prostředek. Prostředí je zcela věrné – s kolegy si halu s nejmenšími detaily nafotíme a převedeme do virtuálního prostředí,“ vysvětluje Petřvaldský. Zatím se podařilo takto věrně nasimulovat dvě haly, ale přibývají další.

První z mistrů se řádně zapotil, ale všechno zvládl. „Výborné, člověk je v realitě. Hala je velmi reálná,“ pochvaluje si. To, co viděl v brýlích trojrozměrně, ostatní sledovali na plátně. A je vidět, že nikdo z nich si na papír z nudy kolečka nebo jiné bizarní útvary nemaloval.

autor: mrk
Spustit audio