Ostravská lékařská fakulta bude mít unikátní cvičnou nemocnici

24. květen 2021 07:40

Lékařská fakulta Ostravské univerzity staví speciální simulační centrum. Bývalý děkanát bude po přestavbě vypadat jako skutečná nemocnice. A navíc by tam studenti měli využívat pomůcky například i přímo z lidských tkání, které budou obdobou exponátů z výstavy The bodies.

Ve skladu už jsou uloženy první pomůcky, které cvičnou nemocnici vybaví. Je tady například kufřík se simulátorem novorozence. „Dají se na něm nastavit jakékoli poruchy na životě a studenti mohou začít oživovat,“ popisuje biomedicínská technička Silvie Procházková.

V zrekonstruované budově zabere simulační centrum dvě podlaží. „Velkou část pokrývá urgentní příjem, ARO, JIP. Budeme tam mít i torzo sanitního vozu a bude tak možnost nasimulovat nehodu. Vysoutěženy máme oftalmologické simulátory,“ dodává Procházková.

Cvičná nemocnice vznikne v budově bývalého děkanátu. „Zvenčí to ještě vypadá jako běžná budova, uvnitř už probíhá stavba. Dokončit bychom ji chtěli do konce letošního října. Pak by se sem měly přesunout veškeré nové přístroje a nejpozději na začátku příštího roku už by simulační centrum mělo sloužit,“ říká mluvčí fakulty Hana Hanke.

Výstavba cvičné nemocnice včetně pomůcek bude stát čtvrt miliardy korun.

Spustit audio

Související