Ostravská městská nemocnice uspořádala sbírku knih pro pacienty

23. listopad 2014

Velký zájem Ostravanů vyvolala sbírka městské nemocnice, která lidi požádala o darování knih. Stačilo pár dnů a sešlo se jich přes tisíc. Teď už si v nich listují lidé po nemoci, kteří v domě sociálních služeb mnohdy dlouhé měsíce čekají na to, než se pro ně uvolní místo v domovech pro seniory. Knihy ze sbírky tu naplnily čtyři knihovny a vůbec přitom nevadí, že nejde o žádné bestsellery.

„Zájem byl ze strany veřejnosti i ze strany našich zaměstnanců velký. Někdo donesl knihy v kufru, někdo v krabicích,“ říká Jana Zádrapová z městské nemocnice Ostrava, která sbírku spoluorganizovala.

Na každém patře nemocnice je knihovnička. Celkem je v nich asi tisíc knih. Pacienti si novinku velmi pochvalují.

„Už jen to, že knihu mohou vzít do ruky, že to jsou knihy staré, je velmi důležité. Naši uživatelé jsou z věkové skupiny seniorů. Když tedy vezmou do ruky knihu, která jim připomíná minulost, je to pro ně příjemné. Nejde tedy jen o čtení, ale o kontakt s knihou jako s prostředkem komunikace, s prostředkem navázání vztahu s minulostí. O knihách se mohou bavit se svými rodinnými příslušníky,“ vysvětluje Jarmila Siberová, vedoucí domu sociálních služeb, proč u této sbírky nezáleželo až tak na tom, o jaký titul nebo žánr jde.

Protože knihovny v zařízení nemocnice, kde přechodně žije asi 70 lidí, už jsou plné, zbývající hromady knih organizátoři sbírky nabídli domovům pro seniory.

autor: iha
Spustit audio