Ostravská zoo vypustila do přírody mladé výry

18. říjen 2019 05:00

Zoologická zahrada v Ostravě úspěšně vypustila do volné přírody tři odrostlá mláďata výra velkého. Sovy se v zoo vylíhly v květnu.

Tři mláďata byla v zoo úspěšně odchována svými rodiči. Koncem července pak byla převezena do Záchranné stanice v Bartošovicích, s níž ostravská zoo při repatriačních aktivitách dlouhodobě spolupracuje.

„V bartošovické stanici byli mladí výři umístěni do rozletové adaptační voliéry, kde několik týdnů trénovali své letové dovednosti a lovecké schopnosti. Po zhruba dvou měsících byli připraveni pro vypuštění,“ popisuje zooložka Adéla Obračajová.

Výr velký (Bubo bubo) z čeledi puštíkovitých (Strigidae) je největší sova Evropy.  Hmotnost samce se pohybuje v rozmezí 1500–2800 g, samice mezi 1750–4200 g. V ČR hnízdí hlavně ve středních polohách, ve vhodném prostředí i v nížinách. Loví hraboše, potkany, zajíce, ježky, bažanty i některé dravce a sovy.

Všichni tři mladí výři jsou opatřeni vysílačkami, které monitorují jejich pohyb. „Díky tomu můžeme poznat, jakým způsobem se pohybují v krajině, jak jsou schopni si sami pomoci. Věříme, že přispějeme k posílení divoké populace výrů velkých v České republice,“ dodává mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ostravská zoo chová výry velké od roku 1971, první mládě zde bylo odchováno v roce 1981, v letech 1982 a 1986 po dvou mláďatech. Chov výrů velkých pak pokračoval bez odchovů. Až v roce 2017 byla odchována dvě mláďata a v letošním roce tři.

autoři: Lukáš Kaleta , tif
Spustit audio

Související