Ostravské Benátky dostanou nový vzhled, přijde na necelé 2 miliardy korun

28. listopad 2013

Benátky pod Hulváckým kopcem v Ostravě byly dříve romantickým místem, kam lidé chodili randit, sportovat nebo rybařit. Nyní nachází obyvatelé spojitost s italským městem jen stěží. To by se ale mělo změnit.

Už více než sto let existuje lesopark Benátky na rozhraní mezi ostravskými městskými obvody Mariánské Hory a Nová Ves. Tvář parku ale v současné době vytváří neudržovaný porost, rozpadlý pavilonek s pramenem či opuštěné zahrádky.

Změnit to má nový plán města, který má za cíl udělat z Benátek a jeho širokého okolí novou relaxační zónu.

Nová studie obsahuje skoro šedesát nápadů, které by měly území zatraktivnit.

„Půjčovny, restaurace, kavárny. Samozřejmě tam byly i plochy pro individuální rekreaci jako malá dětská hřiště nebo možnost využít plavbu na loďce,“ vyjmenoval architekt Milan Ševčík.

Nevyužitému území by magistrát chtěl vrátit jeho někdejší oblibu a udělat z něj místo ve středu města.

„V první řadě nejdříve vytvořit odpovídající architekturu, napojit jednotlivé městské části cyklostezkami, pěšími propojeními, ale i nejnutnější dopravou. Zároveň s tím by se měly realizovat klíčové projekty, které by lidi přiměly, aby to území aktivně využívali,“ přiblížil úkoly Ševčík.

Přenést studii z papíru do reality má přijít na skoro 2 miliardy korun. Město chce proto na změně pracovat postupně a využít finanční zdroje z Evropské unie.

autoři: iha , ako
Spustit audio