Ostravské městské nemocnici chybí onkologové. O pacienty se starají lékaři z fakultní nemocnice

7. duben 2022

Ostravské městské nemocnici chybí onkologové. O pacienty je tam ale postaráno díky spolupráci s Fakultní nemocnicí v Ostravě. Vypomáhají tam tři jejich lékaři. Na zkrácený úvazek a tři dny v týdnu. V péči teď mají v tamní onkologické ambulanci asi 1600 pacientů.

Onkolog Tomáš Blažek stejně jako dva jeho kolegové teď kromě fakultní nemocnice dojíždí za pacienty i tady, do pavilonu H, městské nemocnice v Ostravě. „Aktuálně můžeme říct, že zachováváme kontinuitu péče, nicméně došlo k drobným změnám, které se budou především týkat léčby pacientů s nově diagnostikovaným onemocněním a léčby pacientů, kteří vyžadují specifickou systémovou onkologickou léčbu,“ řekl lékař.

Systém péče musela nemocnice změnit po odchodu několika kmenových lékařů. „Ještě v roce 2020 jsme v naší nemocnici zvládali aplikovat i chemoterapie našim pacientům a samozřejmě kompletní ambulantní péči. Nicméně odchodem lékařů se ta situace malinko zhoršila, museli jsme redukovat provozní dobu ambulancí,“ vysvětluje personální náměstkyně Městské nemocnice v Ostravě Kateřina Kyselá.

Nemocnice si chce ale ambulance udržet. Stará se v nich o pacienty, kteří už prošli léčením, ale potřebují i nadále sledovat. U nových případů rozhodnou multidisciplinární týmy, které tvoří lékaři různých specializací.

„Multidisciplinární tým určí, zda ten pacient má být ozařován nebo operován. V momentě, kdy má být ozařován, je přímo posílán do fakultní nemocnice. V momentě, kdy má být operován, záleží, jestli dispozičně a zkušenostně zdejší chirurgické pracoviště je schopno operovat,“ upřesňuje onkolog Tomáš Blažek.

Městská nemocnice se přitom nevzdává shánění nových onkologů. Těch je ale nedostatek v celém Česku. „Samozřejmě sháníme velmi usilovně, ale je pravda, že nabídka výkonů, které může dělat lékař na komplexním onkologickém centru, je zřejmě atraktivnější než ambulantní provoz,“ dodává Kateřina Kyselá.

Kromě fakultní nemocnice je komplexním onkologickým centrem v kraji i nemocnice v Novém Jičíně.

Spustit audio