Ostravské zoo se daří vzácný odchov komby Garnettovy

15. listopad 2018 14:08

Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě africké poloopice komby Garnettovy, které se v lidské péči množí jen vzácně. Mládě zatím prospívá dobře a zoo už otevřela i dočasně nepřístupnou expozici Noční Tanganika, kde samice s mládětem pobývá.

Mládě se narodilo v polovině října, expozice ale byla dočasně uzavřena, protože pracovníci zoo chtěli samici dopřát klid při odchovu mláděte. „Tento druh se v lidské péči množí jen vzácně, proto je ostravský odchov velmi důležitý pro celosvětovou populaci této africké poloopice. Komba Garnettova zatím nepatří ve volné přírodě ke kriticky ohroženým druhům, situace se však může kdykoli změnit a pak se může chov v lidské péči stát stěžejním pro zachování tohoto druhu,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Mládě první týdny života trávilo v jedné z budek a pracovníci zahrady ho mohli nepřetržitě pozorovat díky kamerovému systému. „Zatím se vše vyvíjí dobře, matka o svého potomka příkladně pečuje a mládě prospívá. V tomto období je Noční Tanganika opět otevřená a trpěliví návštěvníci mají možnost zahlédnout mládě, jak je samice přenáší v tlamě,“ uvedla chovatelka primátů Jana Kanichová. Dodala, že komby svá mláďata přenáší za břicho, nikoli jako kočky za kůži na krku

Komba Garnettova (Otolemur garnetti) je noční poloopice vyskytující se v Somálsku, Keni, Tanzánii a na Zanzibaru. Váží okolo 800 g. V kombím jídelníčku najdeme ovoce a bezobratlé (hmyz nebo měkkýše), ale jsou schopni ulovit i drobnější obratlovce. Pochutnají si i na míze stromů. V přírodě zatím tento primát není kriticky ohrožen, ale tak jako ostatní druhy trpí lidskou rozpínavostí, zejména přeměňováním krajiny na zemědělskou půdu. Vzhledem k nočnímu způsobu života existuje o tomto druhu jen malý počet výzkumů, tudíž máme o tomto druhu jen velmi málo informací.

Zdroj: Zoo Ostrava

Unikátní živočichy si můžete prohlédnout v expozici Noční Tanganika

Komba Garnettova

V první chvíli neuvidíte nic. Jen tmu. Ta je však v oddělení Noční Tanganika v ostravské zoo nutná. Jinak by zvířata, která normálně aktivně žijí ve tmě, spala. Ale až vaše oči překonají náhlý šok z přechodu z denního světla do nočního, můžete začít pozorovat nebývalé hemžení komb ušatých, ježka či obří mnohonožky.

Komby Garnettovy chová ostravská zoo od roku 2008, kdy byla do Ostravy přivezena ze Zoo Plzeň matka letošního mláděte. Samice porodila už deset mláďat, z nichž úspěšně odchovala tři. Šest mláďat se jí odchovat nepodařilo, protože se narodila buď mrtvá, nebo uhynula v prvních dnech po porodu. První mládě odchovala ještě v Plzni, další dvě v Ostravě, nejprve v roce 2013 a pak v roce 2015. Zoo věří, že nynější mládě bude patřit k dalším úspěšným odchovům. S ohledem na věk samice, které je 13 let, je to zřejmě její poslední mládě.

Světová populace komb Garnettových v zoologických zahradách čítá pouhých 56 jedinců, kteří jsou chováni v 18 institucích. Velkým problémem chovu je nedostatek samic.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související