Ostravský Malý svět techniky U6 se na osm měsíců uzavře veřejnosti

21. říjen 2022 13:09

Ostravský Malý svět techniky U6 v Dolních Vítkovicích se na osm měsíců uzavře veřejnosti. Po deseti letech od zahájení provozu interaktivní technické expozice začne její obnova. Náklady na ni dosáhnou k 12 milionům korun, informovala mluvčí Dolních Vítkovic Eva Kijonková. Obnova začne o něco dříve, než se plánovalo. Důvodem je i snaha ušetřit během zimy na energiích.

Expozice se zábavnou, přístupnou a interaktivní formou snaží nejen dětem přiblížit klíčové prvky technického pokroku, které ovlivnily vědecko-technický vývoj, a podnítit v nich tak zájem o přírodovědné a technické obory.

„Rozhodli jsme se rekonstrukci uspíšit a začít s ní už v říjnu. Jednak aby byl Malý svět včas připravený na hlavní návštěvnickou sezónu v roce 2023, jednak kvůli úsporám energií,“ uvedl výkonný ředitel Dolních Vítkovic (DOV) Tomáš Šiřina.

Obnova Malého světa techniky U6 bude rozsáhlá. Nový architektonický návrh expozic zpracoval tým odborníků ze společnosti Nodum Atelier z Jablunkova. „Současná linka Julese Verna zůstává a bude více propracována. Budou více podpořeny vizuální prvky. Návštěvníci budou moci lépe vnímat, ve kterých částech díla, resp. knihách Julese Verna jsou,“ uvedl architekt Marek Pyszko.

Zachována budou i historická dmychadla, kdysi obří plíce Vítkovic. „Zůstane i Stezka uhlí a oceli. Chceme více provádět i výrobou uhlí a oceli, třeba už od těžby rudy. Přidáme i dílničky, hlavně co se týče obrábění kovů. A nová bude i celá vláčkodráha s nádražím. Návštěvníci se po otevření budou moci těšit i na nové fotopointy, které budou řešeny hrou s perspektivou,“ dodal Pyszko.

Obnova Malého světa techniky U6 se uskuteční díky projektu Postindustriální dědictví příhraničí. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie.

Tuto sobotu se koná akce s názvem Industriáda, která je pořádaná na podporu industriálních památek v příhraničí a symbolicky doprovodí Malý svět techniky U6 na jeho cestě k rekonstrukci. Industriáda určená všem generacím se uskuteční v Dolních Vítkovicích na zastřešené ploše pod Vysokou pecí č. 1. Vstup je zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení dětí z tanečního souboru, soutěž Silák industriády, školu čepování, koncert kapely FiHa a vystoupení písničkáře Voxela.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související