Ostravský spolek Svatý Václav chce zachránit komín bývalé vítkovické Aglomerace

13. červen 2018

Budovy dávno zrušeného provozu v jižní části Dolní oblasti Vítkovice se začaly jako stará ekologická zátěž likvidovat. Úřady vydaly demoliční výměr i na cihlový komín, který patří k nejmohutnějším v republice. Spolek usiluje o jeho zachování.

„Komín je dominantou bývalé Aglomerace, která byla od 60. let minulého století nedílnou součástí v procesu výroby surového železa. Připravovala se tam vsázka do vysokých pecí,“ říká hlavní organizátor iniciativy za záchranu komína Dominik Raška.

Podle něj jedinečnost komínu tkví hlavně v jeho mohutnosti. „Nikde v republice nenajdete tak mohutný cihlový komín. Dole v patě dosahuje až patnácti metrů a nahoře má devět metrů. Váha je neuvěřitelných deset tisíc tun a výška 101 metrů. Je jedním z největších dochovaných komínů,“ dodává.

Má i vize a nápady, jak komín dále využít. „Spojíme vysokou pec číslo šest a protáhneme to tady k Aglomeraci. Dole bude kavárna, ve výšce 44,5 metrů bude rozhledna a do úrovně druhého ochozu by mohla být vyhlídka, na kterou byste se dopravili proskleným moderním výtahem,“ nastiňuje Raška.

Vítkovická Aglomerace

Za záchranu komína chce bojovat také spisovatel a zakladatel facebookové skupiny Nezapomenutá Ostrava Marek Pietoň. „Považuji ho za jednu z dominant, o které by Ostrava neměla přijít. Opravdu si myslím, že ten komín je tak výjimečný, že by měl být prohlášen technickou památkou,“ míní Pietoň.

Spolek Svatý Václav chystá kromě petice na záchranu komína kulturní festival Kamín. První akce mají začít na konci měsíce.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.