Ostravští studenti vytvořili digitální podobu památek v Šilheřovicích na Opavsku

26. květen 2023 10:44

Stačí kliknout a na počítači se objeví reálný trojrozměrný model zámku. Anebo historické kašny. Tak bude už brzy vypadat virtuální procházka Šilheřovicemi na Opavsku. Studenti Ostravské univerzity pro tuto obec vytvořili digitální modely vybraných památek.

Podzim roku 2019 a důkladná rekonstrukce jedné z dominant, Neptunovy kašny u šilheřovického zámku. Restaurátoři jí vrátili původní podobu. „Na figuře chyběla pravá ruka a hlava, kterou jsme vlastně domodelovali z hlíny – tady je vidět to napojení,“ popisoval tehdy jeden z restaurátorů.

Právě tato kašna už má i svou digitální tvář. Jako jedna z pěti místních památek. Vytvořili ji studenti informatiky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. A hotové jsou i další.

„Tady vidíme model Menor House, je to jeden z objektů umístěných v šilheřovickém parku. Ta stavba je poměrně dobře známá – je známá z filmu Tmavomodrý svět, kde sloužila jako interiér a exteriér při natáčení. A je to příklad těch pěti modelů, které se vytvářely,“ ukazuje proděkan fakulty Pavel Smolka.

Stezka po stopách rodu Rothschildů, součástí tohoto česko-polského nápadu je větší přiblížení historie celé oblasti a tedy zpřístupnění pamětihodností třeba i přes počítač na dálku.

„Záměr mapuje kulturně-historické dědictví příhraničního regionu, který byl do značné míry ovlivněn šlechtickými rody, které se vryly do podoby toho regionu. Studenti pracovali v dvoučlenném týmu, využívali různých technik a v případě větších objektů natáčeli dronem,“ popsal proděkan.

Trojrozměrné modely budou hotové do konce června. A uvidí je i veřejnost. „Rozhodně budou součástí prezentací minimálně v informačním centru v Šilheřovicích, které je součástí kulturního domu a bude dobudováno. Veřejnost se k nim určitě dostane. A v tuto chvíli hledáme s projektovým manažerem i další možnosti, jak je zpřístupnit,“ dodal.

Pro samotné studenty to byla podle Pavla Smolky výborná příležitost, jak spojit technickou práci a vlastní nápady. „Projevila se tam vysoká míra kreativity. Ti studenti netrénovali na nějaký výstup, ale viděli, že z toho vzniká něco skutečného a že jsou součástí něčeho, co má svůj výsledek,“ uzavřel proděkan.

Takže kromě zámku, kašny a Menor House je digitálně zpracovaný také lovecký zámeček a sousední psinec.

autor: Martin Knitl
Spustit audio