Ostravští vědci zkoumají jednu z nejzáhadnějších knih světa. Voynichův rukopis dosud nikdo nerozluštil

22. říjen 2019 13:30

Vědci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava se snaží odhalit tajemství Voynichova rukopisu. Jedna z nejzáhadnějších knih světa pochází z 14. století a doposud se ji nepodařilo nikomu rozluštit. Odborníci se například dodnes přou o to, jestli je rukopis napsaný šifrou nebo přirozeným jazykem. Akademici v Ostravě se proto rozhodli, že naskenovanou kopii textu uchopí trochu jinak – zkoumají ji matematickými metodami.

„Nedělám si ambice, že bychom to rozluštili, i když bychom byli rádi,“ odpovídá Ivan Zelinka z fakulty informatiky a elektrotechniky na otázku, jestli se jim rukopis podaří rozluštit. „Nás to zajímá spíš jako zajímavý objekt, na kterém se dá vyzkoušet spousta metod, které před námi ještě nikdo moc nezkoušel,“ dodává.

Jednou z těchto metod je například metoda komplexních sítí, vysvětluje v reportáži Ivan Zelinka s tím, že v angličtině je takové důležité slovo například „the“. A díky této metodě prý našli v rukopise slovo, které v textu plní podobnou funkci.

Při luštění bude informatikům pomáhat i nově koupený superpočítač. „Protože ten výpočet obrázků, co vám teď ukazuji, je jen podmnožina pro prvních pět tisíc slov rukopisu – má jich 34 tisíc a tam se muselo udělat nějakých deset milionů výpočtů,“ dodává vědec.

Voynichův rukopis z 14. století zkoumají ostravští akademici matematickými metodami

Stejnou metodou teď chtějí informatici porovnat rukopis s biblemi v nejrůznějších jazycích. Chtějí zjistit, jestli nenarazí na podobný jazyk. Jejich dosavadní poznatky prý ale poukazují na to, že se jedná o přirozený jazyk, ne o šifru.

V tom se s nimi shoduje i záhadolog Arnošt Vašíček, který rukopis zkoumá už deset let. „Vzhledem k svým znalostem matematiky nemohu posoudit, nakolik je ta metoda správná, nakolik je úspěšná, ale jsem přesvědčen, že ano. Protože k jakým docházejí závěrům, že nejde o šifru ale o přirozený jazyk, tak musím říct, že potvrzují i další objevy,“ říká Vašíček.

Ivan Zelinka při luštění rukopisu spolupracuje i s badateli z jiných vysokých škol, například lingvisty. V tuto chvíli chtějí spolu prozkoumat teorii, podle které rukopis pochází ze staroindického dialektu, kterému je prý podobný.

Spustit audio

Související