Osvěžující hit léta. Parlorka k nám přináší zmrzlinový sendvič se sušenkami

Letos dorazil do Česka zmrzlinový sendvič. Jde o dvě sušenky, které spojuje kopeček zmrzliny spolu s oříšky, čokoládou nebo dalšími ingrediencemi. Pochoutku dobře znají v Americe, kde se zalíbila i provozovatelům pražského Parlor café. V jejich kavárně nabízejí osm druhů sušenek, které si sami pečou, a asi 20 druhů zmrzliny od Jana Hochsteigera.

Michaela Odstrčilová peče každý den stovky sušenek. Tentokrát předvedla recept na ovesné cookies s čokoládou spolu s ukázkou samotného zmrzlinového sendviče.

Zmrzlinový sendvič - cookies se zmrzlinou

113 g másla
67 g hnědého cukru
50 g cukru krupice
1 lžíce oleje
1 vejce
½ lžíce vanilkového extraktu
200 g hořké čokolády (nakrájíme na kousky)
200 g vlašských ořechů (opražíme na pánvi)
132 g mouky
33 g ovesných vloček
0,5 lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli

Postup:

Do hnětací mísy dáme povolené máslo. Postupně přidáme hnědý a krupicový cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého míchání postupně přidáme olej, vanilkový extrakt a vejce.

Přidáme opražené nasekané ořechy a nakrájenou čokoládu. Opět promícháme a poté necháme odležet v lednici

Na pánvi si zlehka opražíme ořechy, které poté nasekáme na jemnější kousky.

Do druhé mísy nasypeme mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, sůl a vše promícháme. Směs následně vmícháme do vyšlehané směsi v hnětací míse.

Přidáme opražené nasekané ořechy a nakrájenou čokoládu. Opět promícháme a poté necháme odležet v lednici. Takto připravené těsto je tužší konzistence.

Čtěte také

Z těsta vytvoříme na plechu hromádky, které rozmáčkneme na placičku (dlaní nebo lžící) a následně pečeme v rozehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů po dobu 8 - 10 minut. Cookies by po upečení měly zůstat vláčné.

Pečeme v rozehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů po dobu 8 - 10 minut. Cookies by po upečení měly zůstat vláčné

Hotové sušenky necháme vychladnout. Před podáváním se je vyplatí nahřát asi na teplotu 38 stupňů, aby lépe rozpustily chladnou zmrzlinu.

Po nahřátí dáme na sušenku kopeček zmrzliny, kápneme topping dle naší chuti a přiklopíme další sušenkou.

Parlorka

Parlorka je vlastní název pro zmrzlinový sendvič se sušenkami - cookies. Majitelé kavárny věří, že se stručný název ujme i u dalších případných prodejců. Zatím jsou v Česku první. Otevření předcházela cesta Lukáše Prokopa (jeden z majitelů) napříč Státy, kdy se rozhlížel po nějaké inspiraci.

Topping lze použít podle vlastní chuti a fantazie

Nakonec ji našel až na konci cesty v San Francisku, kde narazil na cookie sendviče. Jsou tam populární a dělá je hned několik podniků. Sešel se s Michaelou Odstrčilovou, aby ji představil cookie sendviče. Ještě než začal, vyndala Michaela krabičku s jejím nápadem – se sušenkami. V ten okamžik bylo jasno, jakým směrem půjdou.