Padělatel obrazů ošálil i galerie. Stačil prach z vysavače a temperovky

19. prosinec 2013

K tomu, aby zaplavil trh téměř dvěma sty padělaných obrazů, mu stačil malířský stojan, temperové barvy, lak a prach z vysavače. K tomu přidal vymyšlenou legendu a pak už jen vydělával. Policie dopadla 48letého muže z Chomutova, který vsadil na poptávku po regionálních malířích z Valašska a takto prodal nejméně 180 falešných obrazů. Některé mají dokonce nezávislý znalecký posudek a potvrzení o pravosti.

„Nejčastěji je to Karel Hofman, Alois Schneiderka, František Podešva, pak se objevuje dílo Augustina Mervarta, Aloise Kalvody…“

Jedna z moravskoslezských kriminalistek čte dlouhý seznam zneužitých malířů minulého století. Na Valašsku mají někteří cenu zlata, ale třeba v Čechách je zná málokdo, a tak vznikl výdělečný most mezi Chomutovem a opačným koncem republiky.

„Je to rozsáhlý případ, ani jsme nepředpokládali, že to bude až v takovém množství.“ Státní zástupkyně Monika Oborilová nedokáže odhadnout, kolik vymyšlených padělků ještě visí na zdech nic netušících kupců, kteří si myslí, že mají neznámá díla známých umělců.

„Hodnota těch děl, pokud by to byly originály, ten zásah do autorského díla je v hodnotě asi 11 milionů korun,“ informuje.

Pečlivě vybrané lepicí pásky, iluze olejomalby, staré rámy i plátna z jiných obrazů a dokonalá patina, se kterou pomohl jemný prach ze sáčku ve vysavači.

„My jsme sice počítali, že obrazů bude větší množství, ale až takové nás trochu překvapilo, i když jsme z minulosti na leccos zvyklí,“ dodává kriminalista Marián Ulehla.

Falešný malíř uspěl nejen na internetových aukcích, ale i v galeriích ve Zlíně, Vsetíně nebo Praze. Příběh obrazu dotvořil čistě tržním vysvětlením, proč chce třeba jen desetinu skutečné hodnoty.

Dílo prý koupil v Čechách, kde o valašské mistry zájem není, a tak má ideální zboží pro moravské sběratele. Jestli byli do podvodů zapleteni i znalci, kteří dokazovali originalitu, policie stále zjišťuje.

autor: mrk
Spustit audio