Pamatujete ještě, jak vypadala kuchyně z časů našich babiček?

12. květen 2015

Je pro vás babiččina kuchyň symbolem dobrého jídla a dávno zašlých časů? Milé vzpomínky můžete teď oživit na zámku v Bartošovicích na Novojičínsku. Jednu starodávnou kuchyň totiž najdete v obnovené expozici.

Stará prosklená kredenc s krajkovými záclonkami, bytelný porcelán anebo třeba pramáti automatické pračky. Expozice přibližuje region Poodří a Moravského Kravařska a právě návštěva v kuchyni může být zajímavým výletem do dávno zašlých časů.

„Máme tady taky automatickou myčku, kterou znají naši rodiče – ještě já to znám. Je to takzvaný umývací stůl. Má takový šuplík s dvěma lavorky, v jednom je teplá voda, ve druhém studená. V tom prvním se umývalo a ve druhém oplachovalo. A my tomu tedy říkáme, že je to automatika,“ popisuje manažer MAS regionu Poodří Oldřich Usvald.

Kromě ‚automatiky‘ najdete v expozici plno předmětů denní potřeby, které v chalupě nebo v hospodářství měly hospodyně v kuchyni.

„Mysleli jsme, že seženeme něco staršího, ale nebylo to tak jednoduché. Takže tady máme třeba kredenc z roku 1937 – má to jednu výhodu, že generaci padesátníků nebo šedesátníků to připomene jejich život, protože v tom vyrůstali. A pro nás to má takový význam, že většina těch exponátů je z jednoho místa, takže ta kuchyň byla plus mínus v té podobě, jak ji tady máme,“ dodává Usvald.

Na prohlídku starodávné kuchyně se můžete vypravit prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

V kuchyni našich babiček a prababiček
Spustit audio