Papírové jízdenky ostravské MHD končí, v prodeji budou už jen do konce roku

17. prosinec 2019 08:10

Jen do konce letošního roku budou v prodeji papírové jízdenky do ostravské MHD. Dopravní podnik Ostrava (DPO) je od dubna 2020 úplně vyřadí z provozu a nahradí kreditními jízdenkami. Po městě rozmisťuje nové automaty, kde si je lidé budou moci pořídit.

„Já jsem v 20. století a do toho 21. se mi nechce. Jsem pro papírové jízdenky. Vím, že to dopravní podnik stojí peníze, ale zavádění nového ho jistě taky stojí peníze,“ myslí si důchodkyně paní Marie. Bojí se hlavně toho, až za ní na návštěvu přijedou příbuzní, kterým bude muset shánět jízdenky.

Jiný názor má pětašedesátiletá paní Jana: „Myslím, že to není špatná věc, protože starší lidé mají ODISku a mladší mohou platit kartou. Tak si myslím, že nevadí, že nejsou papírové jízdenky.“

Označovače papírových jízdenek s informační samolepku o ukončení provozu

Podle ředitele DPO Daniela Moryse už se papírové jízdenky dopravci nevyplatí. „Sedmdesát procent plateb z krátkodobých jízdenek je prováděno elektronicky a udržovat dva různé systémy – papírový a elektronický – je technicky i finančně nesmírně náročné,“ vysvětluje Morys.

DPO po Ostravě rozmisťuje 18 nových automatů na kreditní jízdenky. S nimi se pak odbaví u terminálu ve voze stejně jako při platbě platební kartou.

Staré jízdenkomaty podnik z ulic odstraňuje. Některé nechá zlikvidovat, další prodá do jiných měst anebo sběratelům. Ti už projevili zájem i o označovače papírových jízdenek. „Označovače budeme z vozidel demontovat po 31. březnu,“ dodává Morys.

V příštím roce se dopravní podnik bude zabývat i budoucností SMS jízdenek. Jejich prodej totiž v poslední době stagnuje.

autor: pdu
Spustit audio

Související