V Opavě začala postupná modernizace systému placení v autobusech a trolejbusech

2. květen 2019 12:18

Nastoupíte do autobusu, přiložíte bankovní kartu a máte platnou jízdenku. Přesně to, co už funguje například v Ostravě, chce mít také Opava. A právě tam už začala postupná modernizace odbavovacího systému.

„Stávající systém je zastaralý, hodně poruchový, proto jsme se rozhodli pro pořízení modernějšího – to znamená veškeré platby bankovními kartami, platby dlouhodobého časového jízdného, krátkodobého i peněženkami,“ vysvětluje ředitel Městského dopravního podniku Opava Pavel Gebauer, proč se změní podmínky pro ty, kteří jezdí přes město jednorázově.

Hlavně postupně zmizí platby mincemi u řidiče a nahradí je dvacítka nových automatů na nejrušnějších zastávkách. Ředitel Gebauer doufá, že to bude fungovat. „Hledali jsme náhradní řešení za tu hotovost ve vozidlech, aby lidé, kteří opravdu do města přijedou jednorázově a budou si chtít koupit jízdenku, aby měli možnost si ji zakoupit,“ dodává ředitel.

Papírové jízdenky v ostravské MHD končí. DPO je zruší příští rok

Už brzy tady nebudu, varují cestující v Ostravě nápisy na prodejních automatech na jízdenky.

V Ostravě už nebudou papírové jízdenky pro městskou hromadnou dopravu. Porazila je platba kartou, pomocí mobilu, nebo karta ODISka. Staré označovače jízdenek z tramvají, autobusů i trolejbusů definitivně zmizí na jaře příštího roku.

Dnes už je možné zaplatit mobilní aplikací Opavská jízdenka, takže jízdné přes mobil. A za dva měsíce se objeví v trolejbusech první terminály pro bankovní karty. „Bude to pouze v trolejbusech, to znamená 33 vozidel, ve kterých bude moci občan bankovní kartou zaplatit. Jde jen o to, aby se zvýšil počet možností pro placení v těch vozidlech, protože v současné době považujeme ten stávající systém za příliš úzký,“ říká Vladimír Schreier z opavského dopravního podniku.

Nejen v trolejbusech, ale také v autobusech, se terminály objeví až poté, co se podaří vysoutěžit dodavatele nového systému. Nemělo by to podle vedení dopravního podniku trvat dlouho.

Co naopak zůstane pořád stejné, je nastupování jen předními dveřmi. Je to podle dopravce osvědčená zbraň proti černým pasažérům a není také nutné kupovat platební terminály ke každým dveřím.

autor: mrk
Spustit audio

Související