Pardubice jsou městem perníku, koní a také magie. Nahlédněte do tamního velkolepého Muzea kouzel

23. listopad 2019

V centru Pardubic najdete největší kouzelnické muzeum v Česku, které představuje stovky exponátů. Třeba z doby, kdy svět obdivoval slavného mága Houdiniho. Muzeum kouzel, které první návštěvníky přivítalo v roce 2017, vystavuje rekvizity a náčiní z různých koutů světa. Expozice, která má plochu téměř 300 metrů čtverečních, vás provede bohatou historií kouzelnictví. Od roku 1820 až po současnost.

V Muzeu kouzel se dozvíte, jak se kouzelnické řemeslo postupně vyvíjelo. Poznáte jednotlivé oblasti magie, jako je například mikromagie, karetní magie, salonní kouzelnictví nebo mentální magie. A uvidíte i zařízení, jaká používají eskamotéři nebo kouzelníci, kteří se zabývají jevištní iluzí, jako například David Copperfield. Výstavu doplňují historické dokumenty, staré plakáty, reklamní poutače a dobové programy kouzelnických čísel.

Expozice vznikla díky dlouholeté sbírkové činnosti českých kouzelníků a sběratelů. „Máme zapůjčené kouzelnické rekvizity známých sběratelů Pavla Langera a Jaroslava Zacha nebo badatele Libora Štengla,“ říká zakladatel Muzea kouzel v Pardubicích Ladislav Kůrka. Část expozice je věnovaná českým kouzelnickým legendám, ale samozřejmě i slavným umělcům, kteří působili v sousedním Rakousku, Německu, Maďarsku, Holandsku nebo USA. Není to ale jen pohled do historie, muzeum představuje i známé kouzelníky současnosti.

Od karet po obří ventilátor

Nejstarším exponátem Muzea kouzel je kulová urna z počátku 19. století. Muzeum má několik částí, rekvizity jsou v nich řazené tematicky. V jedné z vitrín si můžete prohlédnout například kouzelnické koule, tzv. Chicago koule. Při těchto tricích se koule množí, mizí a zase objevují.

Funkční rekvizita obřího ventilátoru, kterým kouzelník prostupuje, stejně jako David Copperfield

V muzeu nechybí ani ukázky rekvizit, které se týkají kouzelní se šátky nebo růžemi. Při procházce výstavními prostory určitě neminete ani kouzelnické náčiní určené pro mizení živých zvířat, klobouky, krabice a klece. Speciální část expozice tvoří oblast karetních kouzel, v ní nechybí nejrůznější typy a velikosti karet. Kromě miniaturních záležitostí jsou vystavené i velmi rozměrné rekvizity, které mágům slouží při jevištní iluzi a velkých únikových kouzlech. Je to například velký ventilátor, truhla, ze které mizí člověk anebo křeslo s noži.

Při pardubickém Muzeu kouzel funguje Klub kouzel, který připravuje na každou sobotu programy kouzelnických vystoupení. Součástí muzea je totiž malé divadlo, kde na jevišti uvidíte nejen členy pardubického kouzelnického klubu, ale i známé mistry kouzel Česka. Součástí Muzea kouzel je také odborná kouzelnická knihovna.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.